NEWS

An Exhibition Presenting Bulgarian Archiologial Venue in the List of UNESCO Was Presented in France for the Day of Europe

14/05/14

Available only in Bulgarian.

На 9 май т.г. в Европейския център за срещи „Франц Сток” в град Кудре, Франция е представена пътуващата експозиция на Културния институт към МВнР "Сборяново - природа и паметници, богове и хора". Изложбата е открита от посланика на Р България във Франция г-н Ангел Чолаков и е организирана със съдействието на Българския културен институт в Париж и Асоциацията на приятелите на Франц Сток по случай отбелязването на Деня на Европа.
Пътуващата изложба за националния резерват Сборяново представя един от най-интересните археологически резервати на България, в който  се намират изключителни по своята значимост археологически паметници, сред които и Свещарската гробница, която под защитата на ЮНЕСКО. Културните напластявания от праисторията до съвременността са свидетелство за съхраняването на древни индоевропейски традиции, за съжителството и взаимните прониквания на световни религии.
Всяка година една страна от Европейския съюз е фокусна при отбелязването на празника на Европа в Европейския център за срещи Франц Сток и тази година това бе България. Откриването на изложбата е съпроводено с концерт от български произведения.