NEWS

"I Am You " at the Frankophone Film Festival in Athens

27/03/14

Available only in Bulgarian.

В периода 19–26 март 2014 г. в Атина се проведе 15-ият Фестивал на франкофонския филм. Организатор на събитието бе Френският културен институт в Гърция, а сред неговите партньори - TV5 Monde и Атинското кметство.
По време на фестивала бяха прожектирани съвременни филми на режисьори от франкофонските страни. Посолствата на шест държави /България, Канада, Франция, Люксембург, Чехия и Швейцария/, участващи в Международната организация на Франкофонията, представиха своята специфична култура пред атинската публика.
Със съдействието на посолството на Република България в Република Гърция и на Държавния културен институт за първи път бе показан български филм на фестивала. Кинолентата на режисьора Петър Попзлатев „Аз съм ти“ (2012) бе представена на 23 и 24 март 2014 г., в киносалона „Тео Ангелопулос“ на Френския културен институт и кино „Cinema Embassy Nova Odeon“ в гръцката столица.
Филмът, чиито сценарий е написан по 2 литературни произведения - "Роман без заглавие" на Димитър Димов и "Адриана" на неговата дъщеря Теодора Димова, бе посрещнат с интерес от гръцките зрители. Двата необикновени женски образа,  превъплътени от актрисите Жанет Спасова и Ирмена Чичикова, разкриват повторяемостта на събитията в нашето битие, както и възможността за избор, когато има с кого да споделиш преживяното в миналото.
Превод на субтитрите на гръцки език е на г-жа Здравка Михайлова, получила най-високото отличие на Министерството на културата на Гърция за превод на гръцка литература (2011).