NEWS

„Сливи за смет” на Европейския детски фестивал 2013 - Вашингтон

18/11/13
11/11/2013

В началото на ноември 2013 г. Център за изкуства „За Родопите“, представи на различни сцени във Вашингтон своята куклено-театрална постановка „Сливи за смет”, Режисурата е на Петър Тодоров а изпълнението на актрисата Десислава Минчева. Това е поредното представяне на България в шестото издание на Европейския детски фестивал във Вашингтон (16 октомври-13 ноември 2013 г.). Спектаклите са играни на сцената на Френския културен дом към Посолството на Франция, градски театър в един от кварталите на Вашингтон, пред учениците на няколко начални училища в района на града, както и в Център за сценични изкуства „Джон Кенеди“, който се счита за едно от най-престижните и изпълнени със събития и прояви културни средища в САЩ.

Представлението в „Кенеди Център“ на 2 ноември е изиграно пред пълна зала с над 250 зрители, които имаха възможност да видят една модерна адаптация на българска народна приказка и чрез нея да се докоснат до българския фолклор и народна музика. То е открито с приветствие от посланик Елена Поптодорова.

Държавният културен институт съвместно с посолството на Република България във Вашингтон съдейства за участието на театралната трупа на Центъра за изкуства „За Родопите”.

Големият фестивал на сценичните изкуства за деца в САЩ се финансира чрез Френско-американската културна фондация и има за цел да представи изкуството и културата на държавите-членки на Европейския съюз пред американска публика. Фестивалът включва театрални постановки, куклени представления, концерти, прожекция на филми, танци, разказване на приказки, забавни занимания за деца, и т.н. Повече информация може да бъде намерена на сайта на фестивала.