NEWS

В Рим отбелязаха делото на Арналдо Дзоки и неговите паметници в България

18/11/13
05/11/2013

На 30 октомври 2013 г. в посолството на България  в Рим бяха представени фотоизложбата „Италианският скулптор Арналдо Дзоки и българското Освобождение“ и документалният филм на БНТ „Дивният флорентинец“.

Събитието се организира със съдействието на Държавния културен институт и е проект по програма „Диалози на паметта“ от Университетския комплекс по хуманитаристика при Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

През тази пролет се навършиха 135 години от Освобождението на България от османско владичество, а признателността на нашия народ към това знаменателно събитие, дало възможност за модерно европейско развитие на страната ни, е намерила израз в много паметници. Едни от най-прочутите са дело на италианския скулптор Арналдо Дзоки. Той е известен творец от края на ХIХ и началото на ХХ в., който печели престижни награди в конкурси по целия свят. Негови знакови монументи има в Италия, България, САЩ, Аржентина, Алжир и в много други държави. Името му остава в съзнанието на българите с творбите, посветени на българското Освобождение, като най-известните сред тях са монументът на Цар Освободител в София, Опълченският паметник в Русе, паметниците на свободата в Севлиево и Оряхово.

Фотоизложбата, която разкрива моменти от живота и творчеството на скулптора и филмът, носител на няколко престижни награди, заинтригуваха гостите, сред които бяха и потомците на именития скулптор – внучката му Изолина Бруски и пра правнуците му Луиджи Ричони и Роберто Ричони. Сред гостите бяха още посланикът на България във Ватикана проф. Кирил Топалов, наши сънародници и италианци , които работят в различни  сфери на науката и изкуството.

Посланикът на Република България в Рим Марин Райков говори за историческите и културни връзки между българския и италианския народи, а д-р Радослав Спасов представи фотоизложбата, която е реализирана  по програма „Диалози на паметта” към  Университетски комплекс  по хуманитаристика „Алма матер”  към СУ „ Св. Кл.Охридски”и филма на БНТ, - „Дивният флорентинец”..

Събитието е посветено и на 135-тата годишнина от Освобождението на България.