NEWS

Българска литература и илюстрации за деца в Стокхолм

18/11/13
17/10/2013

На 11 октомври 2013 г. в общинската библиотека на център „Солна” в Стокхолм бе открита изложба на букварчета и книжки за деца от началните класове в училищата в държавите-членки на ЕС. Организатори на изложбата са групата на EUNIC (EU National Institutes of Culture) в Стокхолм и район Солна. На откриването присъстваха представители на ръководството на район Солна и общински съветници, на дипломатическия корпус, ръководители на културните институти на държави-членки на ЕС в Стокхолм, граждани и деца.

Мотото на изложбата е „In this Wide World”, което отразява идеята за общуване между децата в многоезичния свят на ЕС в първата година на тяхното обучение в училище, включително на базата на илюстрации към буквите от съответната азбука.

Организаторите проявиха силен интерес към българското участие и допуснаха 5 български книжки („Азбукарче”, „Читанка”, „Немирници”, „Пътешествие в Буквария” и „Любими приказки”) и два постера с българската азбука, при участие от другите страни с максимум 3 експоната. Този интерес бе продиктуван от своеобразието и спецификата на българското писмо за шведските деца и общественост и силните многоцветни илюстрации в българските книжки.

Постерите и книгите, представени на изложбата са осигурени от Държавния културен институт при МВнР.

Изложбата ще бъде открита от 11 до 27 октомври 2013г