NEWS

„Светлината на буквите” - представена в Страсбург

18/11/13
17/10/2013

На 11 октомври 2013 г. в зала „Европа” на Изследователския център ARCHIMÈDE - Домът на науките за човека към Университета на Страсбург, за 12-ти път през тази година бе представена експозицията „Светлината на буквите” , посветена на 1150 години от Великоморавската мисия на Св. Св. Кирил и Методий.

Проектът,част от програмата на ДКИ "Пътуващи изложби" , е създаден от член кореспондента на БАН проф. Аксиния Джурова и доц. Вася Велинова, със съдействието на фондация „Елена и Иван Дуйчеви” и Научен архив към БАН. 

Експозицията бе организирана по инициатива на Изследователския център ARCHIMÈDE като част от изследователската му по в областта на европейската и средиземноморска антична култура.

Приветствие към присъстващите гости – преподаватели и студенти, представители на Академичната библиотека на Страсбург и българската общност във Франция - отправиха административният директор на Между-университетския център MISHA г-жа Карол Ле Контел и ръководителят на Постоянното представителство към Съвета на Европа в Страсбург посланик Андрей Техов.

В лекцията си на откриването на експозицията проф. Аксиния Джурова очерта значението на Великоморавската мисия в културната история на Европа – в една епоха на политическо противоборство самият акт за създаването и утвърждаването на правото за славянско богослужение и писменост извън догмата на триезичието е огромна цивилизационна промяна. Неразделна част от този процес е развитието на делото на светите братя Кирил и Методий в българската държава. Експозицията представя етапи от развитието на тази традиция в българската история – имена и църковно-книжовни центрове, артефакти от български произход – манускрипти, които днес са гордост за колекциите на световно известни музеи и библиотеки.

Изложбата е открита за посетители до 26 октомври.