NEWS

Гауденц Руф с най-високото отличие за приноса му към българската култура

18/11/13



Извънредният и пълномощен посланик на България в Швейцария д-р Меглена Плугчиева връчи на бившия швейцарски посланик в България г-н Гауденц Руф най-високото отличие за заслуги в областта на науката, културата и образованието, ордена „Св.Св. Кирил и Методий” - Първа степен. Церемонията се състоя на 12 септември 2013 г. в българското посолство в Берн в присъствието на г-н Артур Матли - зам. държавен секретар във Федералния департамент на Конфедерация Швейцария по външните отношения, който отправи специално поздравление, г-жа Натали Марти - директор на протокола на Федералния департамент на Конфедерация Швейцария по външните отношения, г-жа Габриеле Шрайер – зам. директор на протокола, бивши швейцарски посланици в София и представители на културата.

Гауденц Руф е посланик на Швейцария в София в периода от 1995 до 2000 г. и участва активно в културния живот, превръщайки резиденцията си в средище на зараждащата се тогава съвременна художествена сцена в България. След приключване на дипломатическата си кариера се завръща в страната този път в ролята на меценат и създава награда за изкуство, чиято цел е да стимулира изявата на млади и утвърдени артисти. В периода от 2007 до 2011 г. в конкурса „Gaudenz B. Ruf Award for New Bulgarian Art” участват общо 560 художници. Ежегодните изложби от конкурса са документирани в серия от каталози, които проследяват хронологията на тенденции и имена в българското изкуство през този период. http://ruf-award.org/

От 2012 г. наградата на г-н Руф функционира под формата на „Support Programme“, подпомагайки реализацията на нови произведения и кураторски проекти. Запален ценител и колекционер на съвременно изкуство Гауденц Руф въведе и разви нов стандарт за меценатство на българската художествена сцена, който се основава на личното отношение и последователен ангажимент.

През 2010 г. представители на българската култура правят предложение до Президента на Република България за награждаване на Гауденц Руф с орден „Св.Св. Кирил и Методи – Първа степен“ заради огромния му принос към развитието на съвременното българско изкуство. Указът за награждаването му е издаден на 26.05.2011 г.