NEWS

България и българите в италианската географска книжнина ХІV–ХVІ век

11/03/11

“България и българите в италианската географска книжнина (ХІV–ХVІ век)” Представяне на книгата на д-р Пенка Данова.

На 14 март от 18.00 часа в галерия «Мисията» към Държавния културен институт ще се състои премиерата на книгата на д-р Пенка Данова “България и българите в италианската географска книжнина (ХІV–ХVІ век)”. Книгата и автора ще представи академик Васил Гюзелев.

Д-р Пенка Данова е завършила специалност италианска филология в СУ “Св. Кл. Охридски”, работи в секция “Културна история на балканските народи” при Института за балканистика с център по тракология при БАН. Изследванията й са свързани с италиански писатели, търговци, учени, дипломати, пътували през Балканския полуостров в епохата на Хуманизма и Ренесанса и завещали на идните поколения пътни бележки, исторически съчинения, дневници, спомени  и др., както и превод и коментар на тези текстове. Част от тях са публикувани в специализирана научна периодика – “Етюд балканик”, “Историческо бъдеще”, поредицата “Studia balcanica”, “Литературна мисъл”, в тематични сборници и сборници от международни и национални конгреси и конференции.

По време на научните си командировки в гр. Рим през 1998 и 1999 г., както и в Букурещ (2003–2009) авторката открива и събира значителен по обем изворов материал на италиански и латински език, неизвестен у нас, разкриващ съдбата на балканското население и по-специално на българите в епохата на османските нашествия и първите векове на чуждо владичество. В книгата “България и българите в италианската географска книжнина (ХІV–ХVІ век)” на изд. “Парадигма” са подбрани, преведени, анализирани и коментирани онези творби или части от произведения, в които са описани земите на българите, техните поселения, бит и ежедневен живот, свързани преди всичко с географската проблематика. Става дума за средновековни енциклопедии, пътеписи, поетични творби, сборници и учебници по обща география на света. Този подбор се предопределя както от факта, че в епохата на Великите географски открития географията се превръща във водеща наука, така и от становището на авторката, че неизчерпаемата любознателност на ренесансовите автори не пропуска да отбележи съдбата на България. В книгата са проследени и пътищата, по които познанията за българите се разпространяват и в други части на Европа – Франция, Англия, империята на Хабсбургите, Полша.