NEWS

„Петър Увалиев, или Пиер Рув. Един живот

28/04/14
Държавният културен институт  и Дипломатическият институт към Министъра на външните работи
представиха „ПЕТЪР УВАЛИЕВ, ИЛИ ПИЕР РУВ. ЕДИН ЖИВОТ” ОТ СОНЯ РУВ.

На 1 юни 2010 г. (вторник) от 17 часа в галерия „Мисията” на Държавния културен институт беше представена биографична книга на Соня Рув за живота на един от най-значителните интелектуалци на нашето време – Петър Увалиев. Специален гост на представянето беше авторът на книгата – г-жа Соня Рув, която е професор по чужди езици в „Кингс Колидж” Лондон, видна английска интелектуалка и достойна съпруга на Петър Увалиев, за чийто живот тя увлекателно разказва в мемоара си.
Г-жа Людмила Димитрова, директор на Културния институт приветства гостите и изказа лично благодарност на г-жа Рув, че с книгата „ПЕТЪР УВАЛИЕВ, ИЛИ ПИЕР РУВ. ЕДИН ЖИВОТ” ни направи съпричастни към един друг поглед към собствената ни история, както и част от културната територия на Петър Увалиев респективно на Европа и света като цяло. 
Като естествена сцена на българската култура галерия „Мисията”, посрещна много гости, представители на дипломатическия корпус, приятели и почитатели на Петър Увалиев.
Петър Увалиев/Пиер Рув е легенда и културен мит на България с широко европейско измерение. Няма друг български писател, който да е постигнал неговите успехи като сценарист, постановчик, режисьор, критик и теоретик на изкуството. Културната територия на Петър Увалиев е Европа и светът като цяло. Негови най-големи приятели са култови фигури от киното и театъра – италиански, английски, американски, френски, руски, български: от Микеланджело Антониони и Чарли Чаплин до Карло Понти и София Лорен, от Джеймс Мейсън и Джон Гилгуд до Рангел Вълчанов, Валентин Ежов, Григорий Чухрай, Александър Зархи. Той е близък с писателите Джон Мортимър и Пенелъпи Мортимър, с жената, изкусила писатели като Максим Горски и Хърбърт Дж. Уелс - руската Мата Хари – Моура Бъдърг.
Биографията на Петър Увалиев е енциклопедия на българския културен и политически елит – от годините на комунизма до годините на българската демокрация. Соня Рув не спестява нищо от живота на забележителния си съпруг, както и постъпките на хората, с които той така добросърдечно и почти по детски общува, помага, подслонява.