NEWS

Вечер на българското кино в Люксембург

19/10/18

Новото българско кино за поредна година отбеляза присъствие на 11-ото издание на фестивала CinEast, който се провежда от 4 до 21 октомври в Люксембург.
На 15 октомври публиката на Люксембург имаше уникалната възможност да се зарее в ледената пустош на Якутия с новия български филм „Àга“. Вечерта протече в приятната атмосфера на филмотечно кино Cinémathèque като част от фестивала CinEast, чиято мисия е да представя кинотворби от Централна и Източна Европа. Специални гости бяха режисьорът Милко Лазаров и неговият продуцент Веселка Кирякова. Присъстваха също представители на Посолството на Република България в Белгия, което по традиция подкрепя участието на България във фестивала.
След прожекцията Милко Лазаров и Весела Кирякова споделиха любопитни факти за създаването на филма, обсъдиха идейното му и естетическо съдържание, изслушаха впечатления и коментари от новите си почитатели. По-рано тази година „Àга“ беше удостоен с честта да закрие престижния кинофестивал Берлинале, спечели голямата награда за най-добър филм в Сараево, 6 награди „Златна роза“ във Варна. Той участва и в състезателната програма на CinEast. Това е вторият филм на режисьора Милко Лазаров след „Отчуждение“ (2013), също отличен на международни конкурси.
„Àга“ само изглежда филм за ескимоси. Важна е идеята, а не мястото. От тази гледна точка, Сибир се превръща в своеобразен край на един разпадащ се свят, двамата ескимоси — в последното останало семейство, а заобикалящата ги безлюдност — в красива метафора на космическата самотност на човека.
Тази година българската програма в рамките на фестивала включва излъчването на два игрални и два документални филма. Освен „Àга“, беше представен филмът омнибус „8 минути и 19 секунди“ по разкази на Георги Господинов. Този необичаен проект обединява талантливи млади творци като режисьорите Кристина Грозева, Петър Вълчанов и Надежда Косева, аниматора Теодор Ушев, фотографа Симон Варсано и любими актьори като Иван Бърнев и Цветан Алексиев. Документалните заглавия са режисьорският дебют на Божина Панайотова „Червено, твърде червено“, който разглежда моралното право на младото поколение да опознае своето, макар и не толкова светло минало, и „От Кремона до Кремона“ на Мария Аверина за трудния житейски избор в занаята на лютиерството.
Не на последно място, следва да се отбележи, че фестивалът CinEast изпълни и благотворителна акция, с даренията от която се ангажира да закупи полупрофесионално снимачно оборудване за училището по изкуства и занаяти „Димитър Екимов“ за социално слаби деца в с. Русаля.

Повече за фестивала CinEast: Уебсайт: www.cineast.lu
Уебсайт на училището в с. Русаля: http://www.rusalya.org/училище/