NEWS

Contemporary Art from Bulgaria in Ljubljana

13/01/15

Available only in Bulgarian.

Самостоятелна изложба на българския артист Иван Мудов е открита на 9 януари 2015 г. в Тобачна 001 - културен център към Градската галерия на Любляня, Словения. Експозицията под наслов „Сертификат за автентичност“ е продуцирана в резултат на двумесечния престой на автора в Любляна в рамките на резидентната програма на същата галерия.
Иван Мудов (р. 1975) е сред международно утвърдените български визуални артисти и сред най-изявените автори на своето поколение. Реализирал е самостоятелни изложби и участвал в групови експозиции и творчески проекти в Германия, Италия, Швейцария, Швеция, Русия и др.
В изложбата, представена в Любляна в момента, Мудов разглежда връзката между изкуството и икономиката. Формално тя е реализирана като каталог на артиста, всяка страница от който е изложена в отделна рамка и може да бъде закупена от посетителите на приемлива цена и с личния подпис на автора. Страниците, които не бъдат продадени в Словения, ще се предложат на публиката в други държави. Очаква се печатното издание на каталога да излезе на специализирания пазар в края на 2015 г.
На откриването на експозицията присъства и българският посланик в Любляна д-р Иван Сираков, който приветства автора и му пожела успешна реализация в бъдеще.
Модерна галерия/ Музей на съвременното изкуство в Словения в Любляна оповести, че шестима художници от България са дарили свои произведения на фонда на Музея. Това са Лъчезар Бояджиев, Кирил Прашков, Алла Георгиева, Иван Мудов, Калин Серапионов и Красимир Терзиев. Дарението е направено по инициатива на изкуствоведа Яра Бубнова, директор на Института за съвременно изкуство в София. Работите на българите ще бъдат включени в колекцията „Артист 2000+“, която си поставя за цел да представи знакови творби на автори от Източна Европа, от 60-те години на миналия век досега, разглеждани в техния диалог със западното изкуство.
В прессъобщение на институцията по повод дарените в колекцията произведения на български автори се изтъква голямото значение за включването им в изложбения проект „Артист 2000+“, тъй като произведенията са от 80-те и 90-те години на миналия век и отразяват икономическата и политическа ситуация в България и тогавашна Европа.
През февруари т.г. дарените художествени произведения ще бъдат представени в Музея на модерното изкуство в Москва, където ще гостуват в рамките на изложбата „Граматика на свободата: пет урока“.