НОВИНИ

Държавният културен институт е партньор на фестивала „София ДокуМентал“ 2022

15/09/22

От 19 до 28 септември 2022 Балкански документален център организира филмовия фестивал София ДокуМентал, посветен на най-доброто документално кино, в чийто център са теми, предизвикващи горещи дебати в обществото – травмите на войната и насилието, отказът да се  признае правото на личността да решава съдбата си. 30 заглавия включва програмата на фестивала в залите на софийското Ларго, Чешкия център, Дом на киното и „Люмиер“. 

"Днес времената изглеждат все по-трудни, особено на фона на близката война. Ето защо все по-остра е нуждата от съпричастност, солидарност и смели гласове", казва Мартичка Божилова, организатор на фестивала и неделима част от българското документално кино чрез продуцентската си компания "Агитпроп". 

Един от тематичните фокуси на фестивалната програма е филмовата прожекция и дискусия, посветени на темата за Холокоста и представянето му в документалното кино чрез архивни материали. Филмът на Бианка Стихтер „Безкрайните три минути“ е встъпление към темата на дискусията за автентичните семейни архиви в документалното кино. На фона на информационните войни, „епохата на постистината“ е нужно  да се замислим над етичната употреба на архивните кадри в контекста на креативната документалистика и разликите с наратива на попкултурата и фалшивите новини.

21 септември 2022, 15 часа, Чешки център, ул. Раковски 100, София

Прожекция на филма „Безкрайни три минути“. 

Дискусия след прожекцията.

Безкрайните три минути

Магията на триминутна целулоидна лента е в основата на документален исторически филм. Домашен филм, заснет през 1938 г. от Дейвид Курц в полско еврейско градче променя представата ни за време. Гласът на Хелена Бонъм Картър ни води през този филм-есе, посветен на историята и спомените от времето, в което Холокостът все още не е настъпил.

Партньорството на София ДокуМентал и Държавния културен институт е част от дейностите по инициативата: „Стратегическо сътрудничество между България и Норвегия в подкрепа на международните ангажименти на България за борба с антисемитизма и опазването на еврейското наследство“