Предстоящи

Мобилната изложба „България и мозайките“ ще открие обновената Антична вила „Армира“ край Ивайловград

18/06/24

От 21 юни до 21 юли, в рамките на програмата по откриването на обновената Антична вила „Армира“ край Ивайловград, Държавният културен институт към Министъра на външните работи ще представи мобилната експозиция „България и мозайките“. Изложбата, създадена от Фондация „Балканско наследство“ в сътрудничество с български музеи и специалисти в областта на изкуствознанието и археологията, разкрива богатството на мозаечното наследство в България чрез впечатляващи детайли от различни епохи.

Антична вила „Армира“, датираща от I-III век сл.Хр., ще бъде официално открита след мащабно обновяване, финансирано по проект на Оперативна програма „Региони в растеж“. Вилата е най-богатият частен римски дворец по българските земи и е призната за паметник на културата с национално значение, включена в индикативната листа на ЮНЕСКО.

Програмата на събитието ще включва разнообразни активности: от заключителна пресконференция за отчитане на резултатите от проекта до възстановки на антични битки и ритуали. Официалната церемония по откриването ще бъде водена от актьора Симеон Владов, последвана от спектакъла „Съзвездие, наречено „Любов“ и музикални оперетни изпълнения на Марта Кукуларова.

Особен интерес ще предизвика изложбата „България и мозайките“, която ще бъде представена от Директора на Държавния културен институт – Снежана Йовева-Димитрова. Изложбата се състои от два компонента: печатен и дигитален, включващи 26 пана с кю-ар кодове, които водят към уебсайт с допълнителна информация за представените обекти и тяхната история.

Посетителите ще имат възможност да се включат в интерактивни демонстрации и да разгледат обновената наблюдателна кула, осветена и оборудвана с външен асансьор. Завършек на вечерта ще постави светлинното шоу и концертната програма с DEEP ZONE Project.

Антична вила „Армира“ и изложбата „България и мозайките“ ще продължат да привличат туристи и любители на културното наследство, предлагайки уникално пътешествие във времето и богатството на българските мозайки.