НОВИНИ

ПРОГРАМА БДЦ ОТКРИТИЯ НА БАЛКАНСКИ ДОКУМЕНТАЛЕН ЦЕНТЪР

31/07/13

БДЦ Открития е семинар, насочен към млади професионалисти от цяла Европа с документални филмови проекти с международен и междусекторен потенциал. Целта на програмата БДЦ Открития е да помогне на проектите да разработят стратегия за финансиране и дистрибуция чрез класически и алтернативни източници на финансиране и да представи проектите пред възможни спонсори и партньори. Особен акцент се поставя и върху възможностите за сътрудничество между документалното кино и гражданското общество, неправителствените организации, регионални фондове и телевизии.

Всяка година семинарът се провежда в 3 модула. Тазгодишното издание също ще се проведе в три различни държави. Основният модул протича в София, вторият - по време на на водещия за региона международен фестивал за документално кино ДокуФест в Призрен, Косово през м. август, а затварящият модул – в рамките на един от най-важните европейски фестивали ДОК Лайпциг, Германия, който е познат със силния си форум за документално кино.

В рамките на модул Призрен ще се организира форум с водещи представители на европейската филмова индустрия, на който участниците в БДЦ Открития 2013 ще презентират своите проекти. И тази година най-добрият проект ще бъде отличен с наградата „Best Discovery”, която традиционно се дава с любезното съдействие на Държавен културен инситут, дългодошен партньор на Балкански Документален Център. Наградата е парична сума за направата на филмов трейлър на избрания от журито филмов проект.

http://bdcwebsite.com/

На снимката: Модул Косово, БДЦ Открития 2012/ Наградата Best discovery 2012”, която се дава с любезното партньорство на Държавен културен институт към МВнР, бе връчена на гръцкия проект „Джаз дами” от директора на Центъра Мартичка Божилова и посланика на България в Косово – г-н Боби Бобев.