НОВИНИ

През летния сезон програмата на Държавния културен институт “Пътуващи изложби” продължава

31/07/08

През летния сезон програмата на Държавния културен институт “Пътуващи изложби” в сътрудничество с българските мисии продължава представянето на интересни аспекти от изкуството и културата на страната ни.

След Киев, изложбата “Кирилицата”,  дело на 30 пловдивски художници, интерпретиращи писмените знаци на азбуката, ще бъде представена в Новосибирск и в други сибирски градове. От Одрин, изложбата “Европа за България” ,фото-факсимилиета на стари географски карти на региона, ще пътува за Ташкент, Токио и други японски градове, след което ще се върне в Европа. Прага и Копенхаген ще я представят през есента. Колекцията „Екслибриси” - след представянето в Пилзен - пътува на зимно турне в южното полукълбо. Там миниатюрните графики ще бъдат изложени в Буенос Айрес, Сантяго и др. Южна Америка през следващите месеци ще бъде домакин и на “Българските паметници под закрилата на ЮНЕСКО”. Копия от тази колекция фотографии ще могат да се видят във Варшава и олимпийската столица Пекин. “КарикаТуристи” – изложбата с карикатури на Дома на хумора и сатирата – Габрово, също пътува за Китай и ще бъде представена в Шанхай. Част от колекцията на Държавния културен институт с илюстрации на детска литература се представя в Скандинавия и Прибалтийските страни, докато другата част от илюстрациите пътува за Буенос Айрес. 

Новата експозиция от програмата "Пътуващи изложби" - "Плаващият град и мъжете от черен пипер" с текстове на Александър Секулов и образи от Атанас Хранов, след представянето си в МВнР, ще потегли към Атинския панаир на книгата в средата на септември.