НОВИНИ

Представяне на изложбата „Кирилицата“ в Белград и Пори

22/05/13

На 17 май 2013 г. по повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост, 24 май в Дом Омладине в Белград бе открита изложбата „Кирилицата“ на Кирил Гогов.
Изложбата включва произведения от жанра на илюстрацията, шрифта и дигиталния колаж, които интерпретират българската азбука, нейната естетика и генезис. Тя проследява историческото развитие на кирилските знаци като самобитна писмена система и съдържа изображения на първобългарски епиграфски писмени паметници, старобългарските азбуки „кирилица” и „глаголица”, съвременни кирилски шрифтове на български художници и студенти от НХА.
На откриването присъстваха представители на дипломатическия корпус и Информационния център на ЕС (ИЦЕС), културните и академичните среди, българската общност и журналисти. Те проявиха подчертан интерес към изложбата и придружаващата я брошура за историческото послание на кирилицата на проф. Аксиния Джурова и дадоха изключително позитивни отзиви. Изложбата е видяна от широк кръг хора и в Нощта на музеите на 18 май и ще продължи до 22 май т.г.

След успеха на експозицията в Белград на 22-ри май, отново по повод Деня на българската просвета и култура, българският посланик във Финландия Любомир Тодоров открита изложба „Кирилицата” на Кирил Гогов в Пори. Експозицията е предоставена със съдействието на Държавен културен институт и след края на експозицията ще бъде подарена на българската общност и на водещите местни културни организации в град Пори.