НОВИНИ

Отбелязване на 70-та годишнина от спасяването на българските евреи във Виена

20/05/13

Документалната изложба на Държавния културен институт „Силата на гражданското общество: съдбата на евреите в България“ бе открита на 13ти май в „Дом Витгенщайн” във Виена с концерт, посветен на 70-годишнината от спасяването на българските евреи от Холокоста.
В рамките на форума, проф. Пламен Цветков професор по нова и най-нова обща история в Нов български университет, изнесе лекция за ролята на Българската православна църква за спасяването на българските евреи. След минута мълчание в памет на жертвите на Холокоста, вечерта продължи с концерт на джаз-музикантите братя Александър и Константин Владигерови с виртуозни изпълнения на пиано, тромпет и кларинет на техни авторски композиции и интерпретации на известни класически теми, както и на еврейски мелодии.
В тържественото събитие в австрийската столица присъстваха над 120 представители на федерални институции и обществени организации, членове и активисти на Комисията за координиране на християно-юдейското сътрудничество, журналисти и представители на българската общност. 
Изложбата, посветена на спасяването на българските евреи предизвика голям интерес сред присъстващите и се очаква да гостува и в други австрийски градове.