НОВИНИ

70-та годишнина от спасяването на българските евреи, отбелязана в Прага

07/05/13
С поредица от събития през месец април, организирани от Посолството на Република България в Чешката република беше отбелязана 70-та годишнина от спасяването на българските евреи от Холокоста.
Началото бе поставено с откриване на  експозицията „Силата на гражданското общество. Съдбата на евреите в България“ в Йерусалимската синагога в Прага. Изложбата е подготвена от Държавния културен институт към министъра на външните работи.
На 22 април Посолството на Република България в Чешката република съвместно с Еврейската общност в Прага организира в Йерусалимската синагога концерт от класическа музика, в изпълнение на Силвия Георгиева (орган) и Ели Георгиева-Милкова (цигулка). В словото си временно управляващият Посолството Горяна Ленкова запозна гостите с историческите факти за спасяването на над 48 хиляди български евреи по време на Втората световна война като подчерта моралната сила, доблестта и съпричастието на българското гражданско общество. Михал Боргес, секретар на Еврейската общност в Прага отбеляза, че този героичен акт на българския народ е все още малко известен по света, но е и „причината, поради която си струва в свободна и толерантна Прага в началото на 21-ви век да си припомним тази „далечна“ история”. Събитията преминаха под голям интерес и множество посетители и гости, сред които представители на администрацията на Президента, на Министерството на външните работи, Министерството на културата, на Чешката академия на науките, на дипломатическия корпус, както и представители на българската общност в Чешката република.
Поредицата от събития бе закрита на 24 април с прожекцията на игралния филм на режисьора Иван Ничев по сценарий на Анжел Вагенщайн „След края на света“ предоставена със съдействието на Държавния културен институт към МВнР.