НОВИНИ

Европейски културен сезон - Франция

10/07/08

Програма на българското участие юли - декември 2008г.

Дванадесет събития маркират българското участие в програмата на Европейския културен сезон във Франция през 2008г. Държавният културен институт към Министъра на външните работи, Министерство на културата, Посолството на Р България в Париж, Българския културен институт и Постоянното представителство на страната ни в ЮНЕСКО в сътрудничество с различни институции и културни оператори представят България. Програмата включва:

Концерт на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров, солисти Борислав Йоцов, Людмил Ангелов и Светлин Русев в зала 1 на ЮНЕСКО, Париж ще се състои на 15.09.2008г. от 20.00ч., като основни организатори на събитието са Представителство на Р България при Юнеско- Париж, Министерство на културата и Посолството на Р България в Париж.
Концертът  „Големите български композитори и техните наследници” ще се проведе на 26.09.2008г. от 20.00ч. в големия салон на изключителния Мемориален комплекс „Ле-з-Енвалид” в Париж. Наследниците на именити български музиканти ще интерпретират творби на своите бащи и вдъхновители. С участието на Панчо Владигеров –внук, Георги Черкин – внук, Александър Райчев – син.
Концерт Млади Лауреати на международни награди като Пламена Мангова – пиано, Пиер-Калоян Атанасов – пиано, Валя Дервенска – цигулка ще озвучи повторно Големия салон на Мемориалния комплекс „Ле-з-Енвалид” в Париж на 19.12.2008г. от 20.00ч. Класическият концерт е реализиран от Посолството на Р България в Париж и Министерството на културата.
През септември Българският културен институт в Париж организира концерт – рецитал на българо-френската музикална формация „Vox Bogomili”. Този състав работи в областта на традиционните богомилски акапелни многогласни песнопения и възкресява спомена за средновековната култура, която свързва миналото на България и Франция.
Постановката „Ритъм енд блус” на Малък градски театър зад канала ще представи на френската публика някои от звездите на българската театрална сцена. Режисурата и музиката са дело на професора от Сорбоната и директор на Театрален департамент на НБУ Румен Цонев, а в оригиналното музикално-сценично произведение ще могат да се видят Христо Мутафчиев, Филип Аврамов и др. Шоуто ще бъде в Зала № 1 на ЮНЕСКО, Париж на 30.10.2008г. от 20.00ч.
Театралната програма в представянето на България на Европейския културен сезон ще се отличи и с продукцията на Театрална работилница Сфумато и най-награждаваните постановки в страната от Програма Стриндберг: „Госпожица Юлия”; „Мъртвешки танц” (на снимката) и „Стриндберг в Дамаск” на режисьорите Маргарита Младенова и Иван Добчев с участието на Светлана Янчева, Владимир Пенев, Цветан Алексиев и др. Сфумато ще гостува в парижкия театър “Бастилията” с помощта на министерствата на културата на България и Франция между 20 и 27.10.2008г.
Изложба „Буквите на България – Азбука на Европа” – акция на Международно Триенале на сценичния плакат с куратор Божидар Икономов. Изложбата представя буквите на кирилицата, интерпретирани от тридесет изтъкнати графици от цял свят. Провежда се в Изложбена зала на Фондация Пон Ньоф на г-жа Бернадет Ширак, като откриването е на 22.07.2008г. от 18.30ч.
Отново на 22.07.08г., но от 21.00ч на фасадата на Посолство на Р България в Париж откъм река Сена ще бъде представена светлинната инсталация „Отвъд видимото” на Валентин Стефанов и Нина Ковачева - нашумели автори на сцената на съвременното визуално изкуство. Проектът им се осъществява със съдействието на Държавния културен институт и Посолството на Р България в Париж.
Изложбата на илюстрации за детска литература от страните-членки на ЕС ще бъде представена в Националната библиотека на Франция в Париж между 19.10 и 30.11.2008г. Експозицията е организирана от Министерство на културата, Посолство на Р България в Париж и Националната библиотека на Франция.
Националната библиотека на Франция ще бъде домакин и на Международна конференция по проблемите на младежката литература в ЕС, която ще се проведе между 26 и 30.11.2008г с участието и на български експерти.
Друга изложба, придружена от лекция ще бъде представена между 22.11-5.12.2008 в Българския културен институт в Париж. Изложбата е Изкуството на българската книга – илюстрации на българската детска литература от най-изявените графици и илюстратори като Тоня Горанова, Мира Лехчанска, Елиана Търновска, Ясен Гюзелев и др. Експозицията е част от програмата “Пътуващи изложби” на Държавния културен институт.

Тандемният проект между Франция и България е изложба, отново базирана на буквите от кирилицата и курирана от галерия Анатом, Париж, Националната художествена академия в София, Висшето училище по декоративни изкуства в Страсбурге изложба, отново базирана на буквите от кирилицата и курирана от галерия Анатом, Париж, Националната художествена академия в София, Висшето училище по декоративни изкуства в Страсбург и Висшето училище по графични изкуства Пенинген, Париж. Експозицията ще бъде представена в три града: Париж, Страсбург и София между 19.09 и 31.10.2008г.
Специално издание – илюстрована брошура на френски език на проф. Аксиния Джурова „Посланието на кирилицата”, издание на Държавния културен институт към МВнР ще бъде представена и разпространявана по време на събитията от програмата. Брошурата представя българската азбука като фактор в развитието на европейската цивилизация и третира включването на кирилицата като официална азбука на ЕС като забележително историческо събитие с метафорична дълбочина.