НОВИНИ

Експозицията"Златните дарове от Свещари", открита в Копенхаген

25/04/13

В рамките на официалното посещение на Президента Росен Плевнелиев в Дания на 24 април 2013 г., беше официално открита експозицията "Златните дарове от Свещари", подготвена от Археологическия институт с музей към БАН и Държавния културен институт. Експонатите гостуват за пръв път, след като през ноември 2013 г. проф. Дияна Гергова откри уникалното съкровище в Свещари.

Националният музей на Дания ще представи експозицията до 26 май.

Официални гости на събитието бяха заместник-председателят на Датския парламент, министър-председателят на Дания Хеле Торнинг-Смит, посланици на други държави, акредитирани в Копенхаген, учени, общественици, представители на бизнеса, българи, живеещи в Дания.
В словото при откриването на изложбата президентът Плевнелиев подчерта, че изложбата позволява наред с дискусиите за разширяването на сътрудничеството между България и Дания "да хвърлим поглед през хилядолетията, за да открием с изненада, че връзките между културите са съществували, били са част от визията за развитието на света и на тогавашните хора".
Заместник-председателят на датския парламент, отбеляза богатото културно-историческо наследство на България, дълбоките връзки между България а Дания. Като пример за развитието на тези връзки той посочи и проведеното през миналата година в Еврейския дом в Копенхаген събитие за отбелязване на спасяването на българските евреи от Холокоста