НОВИНИ

ПАНТЕОН. СВЕТОВНИЯТ ИНТЕЛЕКТУАЛЕН ЕЛИТ ЗА БЪЛГАРИЯ

10/04/13

 

На 10-ти април в галерия „Мисията” на Държавен културен институт се състоя премиерата на третата книга от поредицата „Пантеон” на проф. Евгени Клинчаров с подзаглавие „Световният интелектуален елит в България”.

Г-жа Людмила Димитрова, директор на Държавен културен институт откри събитието и приветства  изключителния труд проф. Клинчаров и проф. Кирил Гогов – автор на графичния дизайн на „Пантеон”. Тя подчерта, че това са „хора, за които националната идентичност не е клише”.

В книгата са включени 137 бележити културни дейци-чужденци, свързали съдбата си с българския народ, творци, които му подадоха ръка в най-тежките робски години.

Помагаха му, когато в новоосвободената страна започна усиленото културно строителство. Езиковеди, филолози и поети, художници и музиканти, актьори, режисьори и общественици, редом с нашите труженици изграждаха Пантеона на българската духовност. Те изтъкнаха значимостта на Кирило-Методиевото дело за славянските литератури; видяха огромния скок, който направи нашата култура само за едно столетие, изправена, редом с цивилизования свят. За всичко това разказват тези страници.Културните дейци – чужденци са представени тук с автентични портретни фотографии и автографи, подредени хронологично с кратка биографична и библиографска справка.

Съставител на трите тома е Евгени Клинчаров. Книга трета от поредицата „Пантеон“ разкрива значимостта на българската култура, приноса в развоя на европейската цивилизация.

Изданието съдържа 263 цветни и чернобели илюстрации в 432 страници.