НОВИНИ

ИЗЛОЖБАТА „СИЛАТА НА ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО”, ПРЕДСТАВЕНА В СТОКХОЛМ

08/04/13

На 8-ми април в Стокхолм беше открита изложбата „Силата на гражданското общество. Съдбата на евреите в България” предоставена със съдействието на Държавен културен институт. Събитието се състоя в Дома на Европа – седалище на представителството на Европейската комисия в Швеция, като експозицията е част от националната инициатива за отбелязване на 70-та годишнина от.

При откриването на изложбата българският посланик в Стокхолм г-н Светлан Стоев  отправи приветствени думи към гостите като подчерта, че спасяването на над 48 000 български евреи по време на Втората световна война е исторически акт на хуманност и израз на силната ангажираност на българското гражданско общество с универсалните принципи на правата на човека и демокрацията.

Пер Вестербери, председател на Риксдага (шведския парламент) постави акцент върху изключителната роля на гражданското общество в България и приноса на отделни личности за избора на активна позиция в защита на еврейското население. Председателят на Риксдага подчерта общочовешкото значение на този исторически акт и направи връзка между българската инициатива за отбелязване през 2013 г. на 70-та годишнина от Холокоста и проведената в Швеция през 2012 – „Година на Раул Валенберг” – шведският политик и дипломат, подпомогнал спасяването на няколко стотици хиляди евреи по време на дипломатическата си мисия в Унгария по време на войната.

Откриването на експозицията продължи с презентация на изложбата от г-жа Людмила Димитрова, директор на Държавния културен институт към Министерството на външните работи на Република България и публична лекция на д-р Албена Танева, директор на Центъра за еврейски изследвания към СУ „Св. Климент Охридски”.

Събитието премина при изключително висок интерес. Сред гостите бяха представители на различни официални шведски институции, дипломати от близо 50 дипломатически мисии в Стокхолм, представители на академични среди, неправителствени организации, еврейската общност, общността на оцелелите, бизнесмени, интелектуалци, представители на медиите. В последвали изказвания представители на сдружението на оцелелите от Холокоста в Швеция, посланиците на Италия и Израел изказаха уважение към спасяването на българските евреи, признателност за действията на гражданското общество и благодарност към активната позиция на България в този период.

Изложбата „Силата на гражданското общество. Съдбата на евреите в България” ще остане в Дома на Европа, Стокхолм до 19-ти април 2013 г. На 18 април предстои прожекция на филма „Отвъд хватката на Хитлер”.