НОВИНИ

„Оптимистите-70 години от спасяването на българските евреи” – филмова панорама

02/04/13

С представянето на филма на Джеки Комфорти "Оптимистите - историята за спасяването на българските евреи от Холокоста" в Дома на киното на 1 април 2013 година беше открита и панорамата от филми, за да се отбележи годишнината от един от най-драматичните епизоди от историята на българското общество.

В приветствието на министър-председателя и министър на външните работи Марин Райков, под чийто патронаж се реализира филмовата панорама, се казва, че тя „цели да отдаде дължимото на подвига на българския народ – спасил своите съграждани – българските евреи,  на видни български политически лидери и обществени деятели и същевременно да бъде съживена паметта и  предадена на съвременното поколение”.

Посланикът на Държавата Израел в София Шаул Камиса Раз поздрави гостите на събитието – министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров, представители на съорганизаторите – Министерство на външните работи и Държавния културен институт, Министерство на културата, представители на академичната и филмовата общност и на общността на евреите в България, членове на дипломатическия корпус. Посланик Раз подчерта, че днешните динамични междудържавни отношения имат корени в живия спомен за събитията от преди 70 години, а подписването на спогодба за съвместни филмови продукции ще бъде отбелязана с панорама на съвременни филми от Израел.

Филмовата програма включва премиерата на новия филм на  Комфорти "Балкански джаз", Другите заглавия от българската програма са "Звезди" на Конрад Волф по сценарий на Анжел Вагенщайн, "Пет жени на фона на морето" на Владислав Икономов и лентата "Суламит", която е и последният проект на режисьора Христо Христов. Ще бъдат показани два филма на Иван Ничев - "След края на света" и "Пътуване към Йерусалим". Събитието е в рамките на 17-то издание на София филм фест и е организирано с негово съдействие и в тясно партньорство между  Държавния културен институт към МВнР, Министерство на културата, Българската национална филмотека и посолството на Израел.

в приложения файл - прес-лист с материали, свързани с филма „Оптимистите”