НОВИНИ

В САЩ ОТБЕЛЯЗАХА 70-АТА ГОДИШНИНА ОТ СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ

18/03/13

На 13-ти март Генералното консулство на Република България в Ню Йорк бе домакин на събитие за отбелязване на 70-ата годишнина от спасяването на българските евреи и почитане паметта на жертвите на Холокоста. Възпоменателната вечер бе организирана съвместно с посолството на РБ във Вашингтон и в сътрудничество с „Американски еврейски комитет” и неправителствената организация „Благодарение на Скандинавия” (Thanks to Scandinavia).


Представен бе документалният филм „Оптимистите“, посветен на спасяването на българските евреи в присъствието на неговия автор и режисьор г-н Джаки Комфорти. В словото си при откриване на събитието посланик Елена Поптодорова приветства присъстващите гости - представители на водещи еврейски организации и българската общност, дипломати, културолози, общественици и др. Тя припомни хронологията на историческите събития от 40-те години на миналия век и безпрецедентната акция на българската общественост в защита на своите еврейски съграждани. Уилям Сийгъл, член на борда на директорите на „Благодарение на Скандинавия” (Thanks to Scandinavia), засвидетелства на свой ред искрена признателност за подвига на българския народ. В този дух подчерта, че и до днес, едва ли има друга държава, която да работи по-добре от България с еврейските организации в САЩ.

_____________________


На 14-ти март Българо-македонският национален образователен и културен център в Питсбърг (БМНОКЦ) бе домакин на събития за отбелязване на 70-ата годишнина от спасяването на българските евреи и почитане паметта на жертвите на Холокоста. Проявата бе организирана от Центъра, който е най-старата по рода си организация в САЩ, и посолството на РБ във Вашингтон.

В Питсбърг бяха представени документалният филм „Оптимистите” и изложбата на Държавния културен институт към министъра на външните работи „Силата на гражданското общество – съдбата на евреите в България”.

_____________________

 

На 18 март 2013 г., посланик Поптодорова бе основният оратор на организирана от "Американския еврейски комитет" традиционна церемониална вечеря (seder) в храма Бней Тора (B’nai Torah), провела се под наслов „Свободата”. Посланик Поптодорова направи преглед на свързаните със спасяването на българските евреи исторически моменти и коментира значимостта на подвига на българския народ.

На 19-ти март 2013 г. в Сиатъл, щата Вашингтон бе организирано събитие за отбелязване на 70-ата годишнина от спасяването на българските евреи. В рамките на „Вечерта на изкуство, филм и дискусия” бе представена документалната лента  „Оптимистите“ в присъствието на автора и режисьор Джаки Комфорти. Проявата бе организирана от регионалния клон на "Американския еврейски комитет" в Сиатъл и българската общност в щата Вашингтон в сътрудничество с посолството на Република България.

От името на българското училище в Сиатъл г-жа Анжела Хъшева приветства посланик Поптодорова, която беше специален гост на събитието. „Българинът не изтръгва лесно родовата си принадлежност!”, каза г-жа Хъшева и коментира, че основна мисия на училището и общността ни в северозападния американски щат е да съхранява българското и „да сътворява огнище, което да е къс от Родината”.