НОВИНИ

ИЗЛОЖБАТА „СИЛАТА НА ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО”

30/01/13

На 28 януари постоянният представител на Република България към службата на ООН и другите международни организации в Женева, Иван Пиперков участва в откриването на  експозицията „Силата на гражданското общество по време на Холокоста: съдбата на евреите в България 1940-1944”, организирана по повод отбелязване на 70-та годишнина от спасението на българските евреи през Втората световна война и Международния ден за възпоменание на жертвите на Холокоста. Изложбата бе организирана със съдействието на постоянното представителство на Израел в Женева и проведена под патронажа на г-н Касим Жомарт Токаев, заместник генерален секретар и генерален директор на Службата на ООН в Женева.

„Изложбата представя в хронологичен ред смелият отказ на българското гражданско общество да се съобрази с плановете на властите за изпращане на българските евреи в нацистки концентрационни лагери“, заяви при откриването на експозицията българският постоянен представител, подчертавайки посланието за „силата на свободния дух“, с което изложбата е още по-значима в днешни дни. По време на откриването кратко изказване направи също и авторът на изложбата, д-р Албена Танева, водещ изследовател по въпросите на Холокоста в България. Изложбата се очаква да получи широк отзвук и да бъде възприета като положителен пример за гражданска позиция, толерантност и защита на основните човешки права.

На откриването на експозицията присъстваха представители на международните организации в Женева, акредитираните чуждестранни постоянни представителства, ръководителят на Делегацията на ЕС в Женева, дипломати представители на политическите, обществените, културни и научни среди, български международни служители, както и представители на българската общност в Женева.


Представянето на изложбата в Двореца на нациите в Женева ще продължи до 6 февруари 2013 г.