НОВИНИ

Ученици от Широка Лъка водят церемонията по откриването на новогодишните празници в Брюксел

30/11/12

           

            На 30 ноември бе открит традиционния Новогодишен базар в Брюксел, едно от най-значимите празнични събития в белгийската столица в края на годината. Официалното откриване на събитието беше със силен български акцент - група от Националното училище за фолклорни изкуства в Широка Лъка съпровождаха кмета на града в церемонията. Българска национална музика и танци огласиха прочутия площад Grand Place.

Представянето на фолклорната групата продължи и на 1 декември със специален едночасов концерт на сцената, разположена до църквата „Св.Екатерина”. Концертната програма, включва песни и инструментални изпълнения от различните фолклорни области на България. Тази година акцент в програмата на Коледния базар – чието начало поставиха учениците от Широка Лъка - ще са около 30 концерта  на групи от Балканите.

Новогодишният базар по традиция е широко отразен от белгийските медии. Ежегодно то привлича вниманието на над 2,5 млн. граждани и гости на Брюксел.

            Инициативата бе организирана със съдействието на посолството на България в Брюксел и Държавния културен институт по Комуникационната стратегия на Министерството на външните работи.