НОВИНИ

Словенската идентичност – дизайнът и държавните символи

12/09/12

 

В галерия „Мисията” на 12 септември 2012 г. е открита изложбата „Словенската идентичност – дизайн за държавата” . Тя се организира от Държавния културен институт и Посолството на Република Словения в София по повод 20-та годишнина от установяване на дипломатическите отношения между двете страни и обявяването на държавната независимост на Словения.

Експозицията, която вече е представяна в над 20 страни по света е създадена от Фондация Брумен – обединяваща работещите в областта на дизайна в Словения, Министерството на културата на Р Словения и Националната галерия в Любляна.

В 40 пана е проследена работата на водещи словенски дизайнери по оформлението на различни официални документи на младата държава – толаровите банкноти и монети, инвестиционни бонове, международни паспорти, пощенски марки. Проследена е линията на интегриране в дизайна на образите на духовни първенци на Словения. В процеса на присъединяване към ЕС и приемането на еврото дизайнът се насочва към подчертаване на процесите на културно взаимодействие между Словения и Европа, достиженията на словенската култура и наука, етнографското наследство, уникалната природа и ценностите на словенското общество. Изложбата е посветена на словенския дизайнер Миленко Ликул.

В приветствието си на откриването на експозицията министърът на външните работи Николай Младенов подчерта както историческите връзки на двете страни през вековете, така и близките им позиции като членове на ЕС и НАТО в усилията да се поддържа диалог около перспективата за присъединяване на страните от Западните Балкани. Посланикът на Словения г-жа Даря Бавдаж Курет изтъкна признателността на Словения за признаването й от България веднага след обявяване на нейната независимост. Тя подчерта значението на този акт като важно за балансираща роля на двете страни в тежкото десетилетие на конфликтите в Западните Балкани. Г-жа Курет засегна накратко и динамично  развиващите се през последните години научни и културни връзки и изрази надежда, че изложбата ще насърчи бъдещите контакти в областта на дизайна и съвременните изкуства.

Директорът на Културния институт г-жа Людмила Димитрова благодари на посолството на Р Словения за възможността да бъде представена експозицията в галерия „Мисията” като пример за добра културна дипломация и подчерта увереността си, че тя ще разшири познанието за страната и ще даде възможност да се задълбочат връзките между културите ни.

Официален гост на откриването бе и г-жа Екатерина Михайлова- заместник -председател в 41-то Народно събрание и председател на групата за приятелство България-Словения. Присъстваха и чужди посланици и дипломати, представители на обществени и културни организации в София.

 

 http://bnt.bg/bg/news/view/84507/izlojba_na_m_vn_r_za_slovenija