НОВИНИ

Международен фестивал ДОКУФЕСТ

17/07/12

В рамките на международния фестивал "DOKUFEST" , организиран от 7 до 15 юли 2012г. в Призрен, Косово, се проведе и заключителният панел на "Открития на Балкански документален център 2012" /BDC Discoveries 2012"/, реализиран последователно в София, Скопие и Призрен. Партньор на инициативата е Държавния културен институт към Министерството на външните работи на Република България.

Международното жури, председателствано от директора на БДЦ Мартичка Божилова и включващо представители на Косово, Германия, САЩ, Унгария, БиХ, Македония и България, разгледа седем проекта за документални филми, предложени от Кипър, Гърция, Сърбия, Македония, Косово-Албания и България.

Взето бе решение да се отличат за участие в предстоящия фестивал за филмови проекти в Лайпциг филмите "Догументари" /България, автори Ирина Перянова и Светослав Драганов/, "Наричаха ги Джаз" /Гърция, Маринета Критику и Йота Скувара/ и "Валя преводачката" /Сърбия, Ива Бълдар и Йована Папович/.

На церемонията по закриването Боби Бобев, посланик на България в Косово, говори за ролята и отговорността на творците в нашия регион като хора, изграждащи мостове на сътрудничество. Той връчи наградата на Държавния културен институт на създателите на филма "Наричаха ги Джаз".