НОВИНИ

Изложба „ЮЛИ” на Стела Василева в галерия

02/07/12

На 03 юли в Галерия „Мисията” на Държавния културен институт се откри изложбата „ЮЛИ”  на Стела Василева. Тя може да бъде видяна до 20 юли.

Без предварителен замисъл или конкретна тема изложбата обединява няколко визуални фрази от работата на Стела Василева. Календарният период с характерната си лятна, „нагорещена”осезаемост и контраст, изпълненият с емоции месец юли и физическото пространство на галерия „Мисията” със своята характерна светлина създават активна визуална среда и спонтанна концептуална рамка. Темата за контраста и сянката като свободни изобразителни кодове преминава през цялата изложба, за да постави въпроси за естеството на светлината и да напомни, че най-светлият месец предлага и най-силните сенки.
Стела Василева (1983) е родена в Ловеч. Завършва Стенопис  в НХА. През 2010г. печели наградата за млад автор на конкурса за ново българско изкуство Gaudenz B. Ruff Award. Носител е и на наградата на МФ „Св.св. Кирил и Методий” за живопис, номинирана е и от други престижни конкурси. Има няколко самостоятелни изложби в галериите „Пистолет”, „Васка Емануилова” (СГХГ), 0 gms (ИСИ).  Работите й са представяни на Vienna Art Fair, Raw Art Fair (Rotterdam), Прага и др. Участва в проекта на Държавния културен институт „Гранична ситуация: Рисунката в съвременното изкуство” (Индустриална, 2010 г.). Предстои й специализация във Виена в рамките на програмата на Kultur Kontakt.