НОВИНИ

Изложбата “Изкуството на българската книга” във Финландия

03/06/08

По повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, на 27 май в библиотеката Länsimäen kirjasto (Suunnistajankuja 2) в гр. Вантаа бе открита изложба “Изкуството на българската книга”. Организатори на изложбата са Посолството на Република България в Хелзинки и г-жа Маргарита Видиновска, директор на библиотеката.
Експозицията включва някои от най-добрите постижения в областта на илюстрацията и графичното оформление на българската книга след 1990 година. Представените илюстрации са от детски книги, илюстровани издания, енциклопедии, исторически публикации, графика, корици на книги и учебници, типографски шрифтове, калиграфия.
Автори на изложбата са известни български илюстратори и графици като Виктор Паунов, Тоня Горанова, Цвятко Остойч, Венелин Вълканов, Севда Потурян, Ясен Гюзелев, Сиана Захариева и Яна Левиева.
До края на годината изложбата, която е част от програмата “Пътуващи изложби” на Държавния културен институт, ще бъде представена също в Талин, Варшава и други градове.
Във Вантаа тя е открита за посетители до 20 юни.