НОВИНИ

Празник на Арабската кухня

22/05/12

Богатството на една култура се измерва с нейния потенциал да намира пътя към другите култури, да генерира съвременни послания, които да продължат разказа за тази култура в една нова епоха и време.
В търсенето на различни пътища към другите култури, към повишаване на знанието и интересът към тях кулинарната дипломация има определено водещо място. Често тя отключва процеси на по-задълбочено познание за историята и културата на дадена страна или регион. Дава шанс на изкушените от темата за междукултурното взаимодействие и диалог да открият общото и уникалното, традицията и екзотиката.
За втора поредна година Държавният културен институт към Министъра на външните работи фокусира интереса на гражданите и гостите на София, на чуждите дипломатически представителства именно върху възможностите на кулинарната дипломация да генерира нови процеси на междукултурно общуване.
Изборът през тази година е върху кулинарните традиции на арабските държави. На 9 юни 2012 г. паркът на МВнР ще се превърне отново в място за среща с тяхната кухня. Със свои отделни презентации участие ще вземат посолствата на Ирак, Йемен, Катар, Кувейт, Либия, Мароко, Палестина, Судан и Султанат на Оман. Официален домакин ще бъде министърът на външните работи Николай Младенов, който ще открие събитието.
Празникът на арабската кухня е в рамките на проекта Култура на регионите, който през миналата година започна с азиатски кулинарен фестивал и продължи с различни културни събития, в които Културният институт и Министерството на външните работи бяха основни партньори. Успехът на начинанието породи засилен интерес към азиатските ни партньори и желание да продължим и през 2012 г. срещите ни с чуждите култури от Азия и други региони.
Надяваме се, че и Празникът на арабската кухня ще се радва на засилен интерес, който през миналата година регистрира над 2000 посетители в парка на Министерството.
За реализирането на Празника ДКИ си партнира с ЕВРО-ТОК България, член на Евро-Ток Интернационал - Европейска кулинарна асоциация, официален консултант на Европейската Комисия и Европейски парламент в областта на храните. Събитието се организира с подкрепата на Гранд – хотел София, Горна Баня, Нестле България.

За повече информация:
Държавен културен институт
тел. 02/807-64-38