НОВИНИ

ПРАВО И СПРАВЕДЛИВОСТ

09/05/12

Четирима наши изявени плакатисти се изправят в съдебната палата на Потсдам.
Акад. проф. д-р Иван Газдов, Милена Абанос, проф. Георги Янков и доц. д-р Николай Младенов представят съвременния български плакат пред немската общественост.
На 14 май, по покана на Съюза на прокурорите, на Съюза на юристите и на Съдебната палата на провинция Бранденбург ще бъде открита изложбата Право и справедливост“ в залата на Съдебната палата в гр. Потсдам. Експозицията включва 20 плаката, които са специално създадени по повод поканата за двустранно сътрудничество. Предложена от домакините, темата провокира всеки един от авторите да създаде серия от 5 плаката, интерпретиращи различни етични и морални въпроси в понятията „право“ и „справедливост“. Честото разминаване между правото и справедливостта и нерядкото им противопоставяне в реалния живот, прави темата актуална за всички страни от Европейския съюз и особено чувствителна за по-новите демокрации. Оригиналните гледни точки и констатации в изложените плакати разкриват силата и визуалната лаконичност в това родено на улицата изкуство.
Този двустранен проект е положителен пример за водене на съвременен обществен диалог между обществото и институциите, представен чрез тази културна изява.
„...Защото България може като един относително млад член на Европейската общност да даде многобройни импулси, които могат да са повод за нас да се замислим и критично, и с благодарност,  относно развитието на нашата обща ценностна система.“
д-р Фолкмар Шьонебург
Министър на правосъдието на провинция Бранденбург

Изложбата е под патронажа на министъра на правосъдието на провинция Бранденбург д-р Фолкмар Шьонебург и на министъра на правосъдието на Берлин г-н Томас Хайлман.
С активното съдействие на Културния институт към Министерството на Външните работи и на Министерството на правосъдието на Република България.
Изложбата ще бъде представена пред българска публика през месец октомври 2012 г.

Куратор на изложбата - проф. Георги Янков