НОВИНИ

Изложби в Прага

02/06/08

По повод празника на българската култура и славянската писменост 24 май, Българският културен институт /БКИ/ в Прага и културно-просветният клуб на българите в град Пилзен, с подкрепата на местната областна научно-техническа библиотека, организираха на 19 май едновременното откриване на две изложби в помещения на библиотеката.

“Кирилицата – новата азбука на Европейския съюз” - фотоплакати със съвременни авторски шрифтове на абсолвенти от Националната художествена академия под ръководството на проф. Кирил Гогов и изявени майстори на шрифта, вдъхновили се от старобългарски символи, разкрити при археологически разкопки и от други старинни знаци.

"Ex libris BG", подготвена от Държавният културен институт, представя достиженията на 30 съвременни български художници в областта на екслибриса – миниатюрната графика с приложен характер, идентифицираща собствеността на дадена книга. Творбите са дело на утвърдени автори като Димо Колибаров, Едуард Пенков, Крикор Касапян, Олга Паскалева, Петър Великов, Христо Керин, Юлиян Йорданов и други. Посетителите имат възможност да се насладят на лаконичността на рисунъка на екслибрисите от тази колекция, от точния израз на отношението към притежателя му чрез средствата на ироничната рисунка, чрез символи и метафори.

Изложбата бе открита от Боян Панчев, директор на БКИ и от директорката на научно-техническата библиотека, която разказа за делото на братята Кирил и Методий. На тържеството присъстваха много представители на местния културен елит, кметството и областната управа, както и местни българи и чехи - приятели на България.