НОВИНИ

Къде се съхраняват картините от фонда на Културния институт?

06/01/12

На брифинг в Минстерството на външните работи на 5 януари 2012 г.  директорът на Държавния културен институт към министъра на външните работи на България Людмила Димитрова представи дейността на Института по управление Художествения фонд. МВнР е единствената държавна институция, която притежава най-значителния по обем и художествена стойност фонд от произведения на изящните изкуства. От 2009 година Институтът работи по оценката и инвентаризацията на произведенията, които се намират в представителните помещения на министреството и задграничните мисии  чужбина. Оценени  са 2140 произведения в  80 задгранични представителства на  обща стойност 4 082 000 лв. Предстои да приключи оценката на картини в още 12 мисии.

Към 2011 г. Културният институт е закупил нови  96 произведения от съвременни български автори. Основното предназначение на произведенията от фонда е да представят българската култура и изкуство в чужбина и чрез експонираните картини в българските дипломатически мисии. 

С най-голям брой произведения са посолствата ни в Лондон, Париж, Рим, Брюксел/НАТО/, Виена, Белград, Анкара, Москва, Токио, Претория, Будапеща. Картините, които в момента не са подредени в София и в мисиите, са малко, като целта е те също да бъдат изложени в посолства, където няма картини, заяви директорът на Държавния културен институт.

Подготвят се нови правила за управлението на Художествения фонд, който има свое специфично предназначение – да бъде част от комуникацията на дипломатическата ни служба и да представя българската култура. Набиран през десетилетията – чрез откупки и дарения – фондът включва най-емблематичните имена от историята на българската визуална култура.

В представителните пространства на министерството и мисиите в големите световни центрове са изложени и картини от колекциите на национални галерии. Картини от фонда на Института са участвали в общи изложби, организирани от тези галерии. Като добавим и Скулптурния парк на министерството - може да се каже, че Фондът е в диалог с цялото поле на българската култура. Усилията на Института са да го постави в нов контекст, да открие най-ценното в тези визуални свидетелства на времето и да ги използва за целите на външната комуникация на страната ни. Събирането, опазването и разширяването на Фонда е правено със съзнанието, че визуалната култура и таланта на българските художници носи силен комуникационен заряд и открива път на нови проекти.

 

Някои от публикациите по темата

http://bnt.bg/bg/news/view/67337

http://www.monitor.bg/article?id=321167

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1174081

http://tv7.bg/news/culture/3636392.html