НОВИНИ

“Фотографски срещи” под Акропола.

23/05/08
На 27 май 2008 г., по инициатива на посолството на Република България в Гърция и с активното съдействие на Община Атина, бе открита изложбата “Фотографски срещи”, обединяваща творбите на двама млади фотографи - Александър Михайлов от България и Елевтерия Кусиаки от Гърция. Техните снимки ще бъдат изложени в периода 27 май - 30 юни 2008 г. в Центъра за народно творчество и традиции /къщата-музей на Ангелики Хаджимихали/ в Плаката – Атина.

Цел на този съвместен проект е да бъдат разкрити общите черти в културата на българския и гръцкия народ чрез едно своеобразно изследване на тяхното фолклорно богатство. Двамата млади фотографи са уловили със своите обективи традиционни обичаи и нрави (нестинари, сватбен ритуал, пролетни празници) и предмети от бита, говорещи за богатата и дълга история на цивилизацията на Балканския полуостров.

Проявата се реализира в рамките на Европейската година на интеркултурния диалог с подкрепата на Държавния културен институт към министъра на външните работи на Република България.

Фотоизложбата бе осъществена със съдействието на Главния секретар по европейските въпроси към Министерство на външните работи на Република Гърция Димитрис Кацудас и с личната подкрепа на кмета на Атина Никитас Какламанис. За инициативата допринесоха също председателката на Управителния съвет на Културния център към Общината Софи Даскалаки-Митилинеу, както и Нели Кириази, директор на “Картинна галерия и музеи” към Общината и куратор на фотоизложбата. Изложбата бе открита от г-жа Даскалаки-Митилинеу. В своето приветствено слово тя определи творбите на двамата фотографи като „един свеж поглед и припомняне общите елементи в нашите култури и традиции”. Александър Михайлов и Елефтерия Кусиаки стъпват върху миналото, за да пресъздадат творчески настоящето. „Фотографските срещи” дават възможност да опознаем по-добре самите нас и своите съседи, както и да разгледаме наново нашите отношения днес.

Приветствие към авторите и гостите поднесе също г-н Андрей Караславов, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Гърция. Той определи фотоизложбата като своеобразната среща между двете националности и култури – едновременно различни и близки. Подчерта необходимостта това фолклорно и етнографско богатство, което е част от съкровищницата на културното наследство на нашите два народа, да бъде запазено и предадено на идните поколения.

Изкуствоведката Нели Кириази представи накратко двамата фотографи и тяхната работа. Особено ласкави бяха оценките й за А. Михайлов. Според нея, макар и изключително млад, той е успял да улови със своя обектив жизнеността и блясъка на нрави и обичаи, съхранили се в съвременната епоха. Окачестви като велико дело отразяването на една дълготрайна етнографска традиция, която все още оказва твърд отпор срещу унифициращия подход на глобализацията.

Сред гостите, присъстващи на откриването бяха дипломати, представители на общинската власт, на културните среди в Атина, на българската общност, журналисти и други.

Отзивите за работата на младия български фотограф бяха изключително позитивни. Мнозина от гостите споделиха своите впечатления от близостта на двете култури, от общите черти и традиции, които са открили в снимките на А. Михайлов. Спонтанно изразиха своето вълнение от възможността да си припомнят позабравени обичаи, изпълнявани някога от техните баби и дядовци.

Отлична оценка за работата на своя колега даде и гръцката фотографка Е.Кусиаки. Според нея, А. Михайлов не се интересува просто от отразяването на момента, а се стреми да остави и своя отпечатък. Фотографирайки нещо в голяма степен познато, както в България, така и в Гърция, е успял да улови онзи момент, който и днес очарова съвременното поколение.

От своя страна, А. Михайлов отбеляза наличието на странен парадокс - неговите фотографии имат чисто български привкус, но същевременно разкриват близостта на българската и гръцката култура.