НОВИНИ

Тридесет пловдивски художници представят в София своя проект „Кирилицата”

29/08/07

На 10 юли 2007 г. заместник-министър председателят и министър на външните работи Ивайло Калфин откри изложбата „Кирилицата”.
Проявата е съвместна инициатива на Държавния културен институт към министъра на външните работи, Министерство на културата, Областна управа на област Пловдив.
Домакин на събитието е Музикален център Борис Христов”
Проектът е реализиран по идея на г-н Тодор Петков – Областен управител на област Пловдив и представя много лична за авторите интерпретация на буквите. Всеки от тридесетте художници е работил в предпочитана от него техника или е търсил неочаквани внушения.
Експозицията бе показана за първи път на 24 май 2007 г. в Художествена галерия – гр. Пловдив. След София, тя ще бъде показана в столиците на редица европейски държави като една покана към гражданите на тези страни да се запознаят с третата официална азбука на Европа.
В словото си при откриването на експозицията министър Калфин отбеляза важността на жеста да се връщаме отново и отново към уникалния духовен акт да пренесем през вековете специфичната кирилска азбука като най-силният израз на културната ни идентичност. Не е случаен и изборът на място за представяне на тази експозиция в родната къща на другата емблематична фигура на българската култура - великият певец Борис Христов.