НОВИНИ

София черпи вдъхновение от Изтока

24/10/11

На 26.10.2011 г. /сряда/, от 18:00 часа, бе открита изложбата “Традиции и вдъхновения от Изтока” в галерия "Мисията" на Държавния културен институт, част от инициативата “Дни на японската култура в България”, която се провежда за 22-ри път.

В рамките на четири дни всеки почитател на традиционните за Япония изкуства икебана, бонсай и хайку ще може да се потопи в света на прекрасното и съвършеното. Организаторите на събитието са школата по икебана “Сога” към Сдружение “Сога” за популяризиране на източната култура, Бонсай Клуб – България и Български Хайку съюз.

Школата “Сога”  сподели с посетителите как вековната философия и принципи на икебана - това древно японско изкуство се пази жива и до днес. Посетителите имаха възможност да проследят процеса на подготвяне на композициите икебана.

Изложбата запознава посетителите с тънкостите на бонсай изкуството. В буквален превод от японски "бонсай" означава "засадено в поднос". В Япония, където религията проповядва преклонение към природата, възрастта и предците на човешкия род, бонсай е високо почитано изкуство. То символизира битката на едно дърво с природните стихии и като всяко живо същество расте на години и има своя индивидуалност и свой характер. Всеки, който се интересува от дърветата-джуджета в малки саксии получи информация и практични съвети за тяхното отглеждане и поддръжка от професионалистите от Бонсай клуб – България.

Като част от изложбата бяха и творбите хайку, хайга и суми-е, представени от Българския хайку съюз. Любителите на японското изкуство имаха възможността да се насладят на калиграфските интерпретации на художника Александър Теллалим по хайку творби от японски и български автори. В изложбата има представени суми-е творби, а членовете на Българския Хайку съюз споделиха повече за древното японско изкуство - хайку.