НОВИНИ

Заместник-министър Любомир Кючуков участва в дискусия „Културата и международното сътрудничество за развитие”

21/05/08

На 22 май 2008 г. заместник-министърът на външните работи Любомир Кючуков участва в организираната от Държавния културен институт към МВнР дискусия „Културата и международното сътрудничество за развитие”. Заместник-министърът поздрави участниците и експертния екип, работил върху изследването за възможностите за интегриране на културни проекти в помощта за развитие със страните от региона.

В изказването си Любомир Кючуков очерта рамка, в която може да бъде разглеждан културният диалог и културното сътрудничество, като посочи три важи политически приоритета.
Усилията да бъдат активизирани отношенията в регионален план, за което България може да допринесе със своята експертиза и опит в европейската политика. На второ място - представеният доклад поставя добро начало на дискусиите за възможностите на България да даде своя принос в европейската политика в помощта за развитие. И трето – изследването насочва вниманието към културното наследство и културното многообразие във визираните в изследването страни. То предлага инструменти, които могат да намерят приложение във външната политика на България.
Заместник-министърът посочи, че на току-що приключилата среща на държавните и правителствени ръководители на страните-участнички в Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа една от темите в разговорите е била именно връзката между култура и политика. Значимостта на инициативата „Алианс на цивилизациите” и готовността на всяка една от страните-участнички в ПСЮИЕ да даде своя принос в междукултурния диалог е била в центъра на срещата на външните министри на държавите от ПСЮИЕ с  върховния представител на ООН на инициативата Алианс на цивилизациите Жоржи Сампайо, проведена в рамките на форума. 

Заместник-министър Кючуков подкрепи изводите, направени в изследването по отношение на възможността България  реално да подпомогне усилията на международната общност в държавите от Балканския и Черноморски регион, избрани като фокусни за изследването, именно с инструментите на културната дипломация. Общите ни културни и исторически традиции с тези страни, както и опитът на България като страна-получател на помощи от ЕС, са добра основа за това, изтъкна г-н Кючуков.  

Той посочи и два инициирани от българска страна проекта с културно измерение, които имат важна роля в политическия процес в региона и са доказателство за продуктивността на интегриране на  културното сътрудничество във външната политика. „Културните коридори в Югоизточна Европа” получили подкрепата на държавните глави на страните в региона и  ЮНЕСКО и „Процесът Арбанаси”, събрал за първи път на една маса министрите на културата на Белград и Прищина по проблемите на православното културно наследство в Косово, са формати, които са добър пример за продуктивен диалог между страните от региона.

„Помощта за развитие” е нов елемент от външната политика на страната и в тази връзка изготвеният доклад ще бъде полезен в практически план при изготвянето на конкретни програми в бъдеще., подчерта заместник-министър Кючуков. В този смисъл той оцени положително инициативата на Държавния културен институт  и усилията му да подпомага изпълнението на външнополитическите приоритети с инструментите на културната дипломация.

В дискусията взеха участие и представители на посолствата от визираните в изследването страни, европейски културни институти и Програмата за развитие на ООН, неправителствени организации. Практически съвети и перспективи в бъдещата работа по приложение на представения доклад, даде г-н Боян Белев, началник отдел в Дирекция „ООН и глобални въпроси”, координираща работата по  политиката за развитие.