НОВИНИ

МЕЖДУНАРОДНО ТРИЕНАЛЕ НА СЦЕНИЧНИЯ ПЛАКАТ – СОФИЯ

19/10/11

МЕЖДУНАРОДНО ТРИЕНАЛЕ НА СЦЕНИЧНИЯ ПЛАКАТ – СОФИЯ 2011 представя:

КАЗУМАСА НАГАЙ / ИККО ТАНАКА / ШИГЕО ФУКУДА
ВЕЛИКИ МАЙСТОРИ НА ПЛАКАТА ОТ ЯПОНИЯ

Проектът създава уникалния шанс -  София да е първата европейска столица, домакин на подобна мащабна акция, събрала на едно място забележителни произведения на трима от създателите на ненадминатата японска школа в графичния дизайн:
КАЗУМАСА НАГАЙ, ИККО ТАНАКА, ШИГЕО ФУКУДА.
Дългогодишни приятели и съмишленици на триеналето в София, те са преди всичко -  явления, емблеми и ментори, чието изкуство продължава да формира съвременния възглед за плакат, графичен дизайн и реклама в глобален план. Имена с неувяхваща слава и признание, техните произведения са символ на най-стойностното в съвременната визуална култура.
Изложбата представя 210 плакати на именитите майстори - безценно дарение на триеналето и България  от Фондацията за културно развитие DNP, Япония.

ПРОГРАМА:
Публична лекция на г-н Ейши Китазава, генерален мениджър на отдела за проекти в „Гинза График Галери” /GGG/, Токио – 24 октомври (понеделник) 2011;
Откриване на изложбата - 26 октомври 2011 (сряда); 18.00 часа,изложбена галерия на СБХ “Райко Алексиев”; София, ул. “Г. С. Раковски” 125
Конкурс за плакати сред млади български автори в рамките на изложбата - подробности в сайта на триеналето;
Дискусионен форум / конференция по актуални проблеми на плаката за култура и мястото му в градската среда  – 29 октомври 2011 (събота) от 11.00 до 13.00; София, Столична библиотека, пл. “Славейков”, американски център. Съвместно с фондация “Арт офис”.

Събитието е част от културния календар на София и от програмата на дните на японската култура в България – 2011 и се организира с любезното съдействие на:

DNP Foundation for Cultural Promotion
 
Столична община
 
Държавен културен институт – МВнР
 
Съюз на българските художници и Фондация “Арт офис”

за допълнителна информация: Албена Спасова – тел. 0885 07 80 11,www.triennial.orbitel.bg