НОВИНИ

Ден на българската култура в Еврейския дом в Копенхаген

20/09/11


На 25 септември 2011 г. се проведе Български ден в Еврейския дом в Копенхаген. Проектът бе реализиран от българското посолство в сътрудничество с Еврейската общност на Дания в лицето на Jewish Culture in Copenhagen и салон Schmuus. Инициативата бе финансирана в рамките на работната програма за 2011 г. на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.

Събитието бе посрещнато с голям интерес от датската публика. Присъстваха около 300 души, сред които лидерът на еврейската общност в Дания Фин Шварц, главният равин на Дания Бент Лекснер, директорът на Еврейския дом Мелхиор, израелският посланик в Дания Артур Авнон, дипломати, датски граждани и изявени представители на българската общност в Дания.

Специални участници от България бяха г-жа Людмила Димитрова, директор на Държавния културен институт към МВнР и доктор Албена Танева, директор на Центъра за еврейски изследвания към Софийския университет "Св. Климент Охридски",

 Програмата на събитието включваше:
 1. Откриване на изложбата „Силата на гражданското общество. Съдбата на евреите в България”
 2. Представяне на изложбата от г-жа Людмила Димитрова, директор на ДКИ при МВнР;
 3. Публична лекция на д-р Албена Танева, автор на изложбата
 4. Представяне на датското издание на книгата „Спасяването на българските евреи през Втората световна война”; автор Ханс Йоаким Хоппе, превод от немски на датски език Клаус Ото Капел;
 5. Прожекции на български филми
 - документалния филм на М. Бар-Зохар „Beyond Hitler’s grasp” посветен на спасяването на българските евреи 
 - игралния филм „След края на света” на режисьора Иван Ничев.
 6. Музикална част:
 концерт на българска фолклорна музика от датския хор „Китка”
     7. Представяне на традиционна българска кухня, вкл. кухнята на българските евреи -  коктейл, обяд и вечеря

Българският културен ден бе открит от лидера на еврейската общност в Дания Фин Шварц и посланик Валентин Порязов.

В словото си българският посланик отбеляза голямата си благодарност към Еврейския дом като домакин на събитието и към лидерите на еврейската общност и главния равин на Дания за тяхната подкрепа за представянето на част от българската култура. Изложбата, посветена на спасяването на българските евреи, за нас е символ на човешкия дух и силата на българското гражданско общество, което, дори и в най-черните страници на световната история успява да спаси 50 000 свои съграждани от лагерите на смъртта.
Посланикът акцентира на следните моменти:
- еврейското присъствие в България датира от времето на Римската империя, най-голямата част от това население се установява  в българските земи през 15 век. Съжителството между българи и евреи традиционно е било приятелско, няма исторически сведения за противоречия и конфликти. Именно за това антисемитизмът никога не е намирал трайна почва в българското съзнание.
- изложбата, която представяме, няма за цел да изследва политиката на правителството по време на Втората световна война. Тя е фокусирана върху действията на гражданското общество в България и Българската православна църква, довели да спасяването на еврейската общност. Събитията се развиват в  една страна, чието тогавашното правителство е съюзник на Третия райх. Това е уникален факт в европейската история, досега не особено известен, който заслужава да стане достояние на широката публика.
- Акцентирайки на факта, че действията на гражданското общество спират правителствения план за депортация на българските евреи, посланикът подчерта голямото ни съжаление, че това е било невъзможно да се постигне по отношение на евреите от вардарска Македония и южна Тракия. Ние дълбоко скърбим за гибелта на 11 000 евреи от тези райони, но фактите са такива, каквито са, историята не може да бъде променена – нито факта на спасяването на 50 000 български евреи, нито гибелта на 11 000 от посочените райони. Затова трябва да почетем както делото на спасителите, така и паметта на загиналите.
- България и Дания са двете страни в Европа, които успяват да спасят своите еврейски общности по време на Втората световна война. Това е уникален факт, който свързва нашите две страни.
- Холокостът е една от най-черните страници в световната история, която не трябва да бъде забравяна. Ние се надяваме, че допринасяме за това чрез тази изложба.

Посланикът на Израел в Копенхаген  Артур Авнон изрази дълбока благодарност към българския народ за спасяването на еврейската общност в България. Той подчерта, че този факт е широко известен в Израел и общността на българските евреи се ползва с висок престиж. Той подчерта, че благодарение на хуманния акт на българското общество през 1943 г. тази е единствената еврейска общност в Израел, която не носи тежкия спомен от лагерите на смъртта.

В словото г-жа Людмила Димитрова, директор на Държавния културен институт към МВнР, разказа как е възникнала идеята за създаването на изложбата и ролята на ДКИ, благодарение на чиято подкрепа тя е станала възможна. Г-жа Димитрова обяви решението на Държавния културен институт да дари на еврейската общност в Дания 22-те платна, представляващи в цялост изложбата „Силата на гражданското общество. Съдбата на евреите в България”.

Авторът на изложбата д-р Албена Танева изнесе публична лекция, посветена на спасяването на българските евреи и представи концепцията на изложбата. Тя запозна публиката с историческия контекст и ключовите участници в събитията.  Акцентира, че самата изложба показва не толкова делото на отделни личности, а цели внушението, че когато едно общество защитава универсалните ценности за справедливост и човечност, неговата сила и кураж могат да спрат дори най- могъщата репресивна машина.

След лекцията на д-р Танева, която бе посрещната с голям интерес, бе показан документалният филм на М. Бар-Зохар „Извън хватката на Хитлер” (Beyond Hitler’s grasp). Филмът, изграден върху интервюта с оцелели български евреи, един от които е авторът, имаше изключително въздействие върху публиката. 

Антисемитизмът никога не е пускал корени в България. Еврейското население е било и си остава неразделна част от българското общество, в което има и много други етнически и малцинствени групи. Това бе основното послание на филма на режисьора Иван Ничев„След края на света”, който бе посрещнат с голям интерес от публиката.

Присъстващите имаха възможност да се запознаят и с традицията на българския фолклор чрез изпълненията на датския хор „Китка” и акордеониста Владимир Димитров.

През целия ден гостите имаха възможност да се запознаят с датското издание на книгата „Спасяването на българските евреи през Втората световна война”. Автор на книгата е Ханс Йоаким Хоппе, а преводът от немски на датски език е на Клаус Ото Капел, първият датски посланик в България с постоянно седалище в София. Посолството дари 100 броя от тази книга.

Програмата на Българския ден бе разнообразна и балансирана и бе посрещната с изключителен интерес от публиката. Много от присъстващите споделиха, че събитието е създало у тях трайни положителни нагласи към България.

На снимките - поздравителни думи към гостите от посланиците на България и Израел в Копенхаген и домакините на събитието.