НОВИНИ

Паметник от регистъра на ЮНЕСКО „Паметта на света” ще бъде представен в София

16/08/11
На 19 август в 12.30 ч. в Софийски университет-Южен корпус, фоайе, ще бъде отрита изложба „Старобългарският ръкопис Codex Suprasliensis (Супрасълски сборник) от Х век в контекста на византийско-славянските взаимоотношения”. Проектът е осъществен от Института за литература при БАН и с подкрепата на Държавен културен институт към МВнР и Посолството на Република Полша в София.
Супрасълският сборник е единственият ръкопис от всички запазени кирилски паметници. Езикът на паметника представя преславската книжовна норма от Х в. и се изучава като основа на т. нар. класически старобългарски корпус. 
  Ръкописът се пази в три библиотеки: Националната и университетска библиотека в Любляна, Руската национална библиотека в Санкт Петербург и Полската национална библиотека във Варшава.      
Изложбата представя дигиталните изображения на всички части от паметника, пазени в трите библиотеки, както и разчетен текст, критически апарат, гръцки текст и паралелен превод.
Проектът цели да популяризира българското книжовно наследство.
Електронният текст на Супрасълския сборник, достъпен в оригинален вид чрез средствата на съвременните информационни и комуникационни технологии, ще се използва както в образованието, в областта на българистиката и славистиката, така и от всички, които имат интерес към историята на България, на византийско-славянския свят и на Балканите.
След откриването й в София, Държавният културен институт ще включи експозицията в проекта „Пътуващи изложби” и ще я представи  , съвместно с посолството на Полша в София в други европейски държави.