НОВИНИ

125 години от създаването на първото немско училище в България

12/05/08
Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин и посланикът на Германия у нас Михаел Гайер бяха патрони на проведеното днес - 12 май - тържествено отбелязване в Русе на 125-годишнината от създаването на първото немско училище в България. Те откриха и тържествения концерт в Средното общообразователно училище с преподаване на немски език "Фридрих Шилер” по случай неговия юбилей. Почетен гост на празника на училището беше пълномощникът за Източна Европа на германската провинция Баден-Вюртемберг Хайнц Келберер.
Тържеството се осъществява по инициатива на Смесената комисия "България-Баден-Вюртемберг" и със съдействието на Държавния културен институт при МВнР, който подкрепи издаването на книга за училището на немски език. В нея е включена и историята нанемското училище от 1883 до 1944 година, написана от Николай Чакъров. 

В поздравителното си обръщение към читателите на изданието вицепремиерът Ивайло Калфин посочва, че „честването на юбилея на първото Немско училище в България съвпада със Седмицата на Европа, която страната ни отбелязва за втора година като пълноправен член на Европейския съюз. Към това семейство се приобщихме в особено тясно взаимодействие с Федерална Република Германия. Традиционните ни активни връзки в икономиката, науката, културата и образованието, включително изучаването и обучението на немски език, придобиха нова стойност.” На възпитаниците  на немското училище в Русе вицепремиерът Калфин пожелава „да растат като достойни български европейци, с призива на носителя на Нобеловата награда за литература, родения в Русе Елиас Канети - “Не оставяй нито ден без да поставиш знак. Все някой ще има нужда от него”.