НОВИНИ

Изложба „България в нашите очи” открита в Лондон

22/06/11

На 16 юни 2011 г. в галерия „София” към Посолството на Република България в Лондон се състоя официалното откриване на изложбата „България в нашите очи” - творби на студенти и преподаватели по изобразително изкуство от Университета на Източен Лондон, представяща  моменти от историята и културата на страната ни. Експозицията е част от изпълнението на първия по рода си съвместен проект между Университета и българското посолство и поставя началото на  представянето на изложби в дипломатически представителства в Лондон под надслов „Светът в нашите очи”.

Инициатор на проекта е българската художничка Валерия Нямцова – Георгиева, студентка в  същия университет. 26 - те студенти по изобразително изкуство, участници в експозицията като автори са открили извор на вдъхновение в българската роза, родните традиции и фолклор, популярни личности, природни и архитектурни  забележителности.

В своето обръщение към  гостите посланик Любомир Кючуков подчерта, че изложбата е доказателство за обединяващата сила на изкуството, което не познава граници и създава мостове между различните култури. Сред присъстващите бяха представители на културните и академични среди, ценители на изобразителното изкуство, приятели на България. Изложбата е отворена за посещение до 22 юни 2011 г. в галерия „София” към Посолството на Република България в Лондон.