НОВИНИ

Честване на 70 годишнината от рождението на Гена Димитрова в Римската Опера

16/06/11

По повод 70-та годишнина от рождението на Гена Димитрова на 13 юни 2011 г. в зала “Емма Карели” на Римската опера бе представена специална мултимедийна презентация "Незабравимата Гена", авторски проект на д-р Магдалена Манолова, председател на Сдружение "Музей на българската музикална култура". Подкрепа за създаването й  оказаха Историческият архив на операта в Рим и Държавният културен институт към МВнР. Събитието бе под патронажа на българското посолство в Рим. Програмата включваше прожекция на документалния филм „Незабравимата Гена”, представяне на книгата „Гена Димитрова” и изложба „Спомен за Гена”. Вечерта бе открита от Директора на Историческия архив на операта в Рим г-н Франческо Реджани,  който подчерта, че музиката е непреходният начин за общуване между хората и уникална възможност да се  докоснат до човешките ценности и традиции.

По повод юбилея на голямата българска оперна прима г-н Реджани подчерта факта, че  артистичната й кариера е дълбоко свързана с Италия, с незабравимите й изяви на Миланската скала и на Арена ди Верона. Той изтъкна, че в изключително богатия репертоар на Гена Димитрова ще останат завинаги незабравими и недостижими нейните изпълнения в оперите "Набуко", "Турандот",  "Джоконда",  "Дон Карлос", "Тоска", "Бал с маски", "Норма" и много други.

В обръщението си към присъстващите посланик Атанас Младенов отправи специална благодарност към организаторите за възможността именно в Римската опера да бъде чествана 70-та годишнина от рождението на Гена Димитрова. 

За творческото си сътрудничество и приятелство с Гена Димиторова разказа известният оперен сценограф г-н Салваторе Русо, който в продължение на години е работил с нея както в Италия, така и в България. Той изрази своето дълбоко преклонение пред нейния талант, пред забележителнто й майсторство и професионализъм.

 Д-р Манолова сподели, че в своята книга и в документалния филм е пресъздала личната си и дълобока признателност и преклонение пред гения на Гена Димитрова. Тя подчерта, че светът на операта я възприема като “птицата кондор”, като българката, призната за една от най-големите Вердиеви певици на всички времена, като един от най-големите гласове на века, които се раждат веднъж на 100 години. Прожекцията на документалния филм допълни усещането за величие и гордост от таланта на българското оперно чудо в препълнената с ценители зала. Изложбата от фотоси в зала “Емма Карели", уловила моменти от представления и роли на оперната прима, допълни чрез  уловените от камерата образи на нейните героини от "Набуко", "Турандот",  "Джоконда",  "Дон Карлос", "Тоска", "Бал с маски", "Норма" по  неповторим начин света на изпълнителското изкуство на голямата българска оперна прима.

Благодарствено писмо към организаторите на събитието бе прочетено от името на кмета на гр. София г-жа Йорданка Фандъкова.