НОВИНИ

Експозицията „Силата на гражданското общество. Съдбата на евреите в България” , дарена на Еврейския културен център в Копенхаген

14/06/11

На 10 юни  2011г., с тържествена церемония, бе открит новия Еврейски културен център в Копенхаген. На събитието лидерът на еврейската общност в Дания Фин Шварц обяви, че посолството на Република България в Дания дарява на новооткритата институ;ия изложбата „Силата на гражданското общество. Съдбата на евреите в България”, предоставена от Държавния културен институт. Новината бе посрещната с голямо вълнение от гостите на събитието. Церемонията бе предавана на живо от една от радиостанциите на Копенхаген. Излъчено бе и интервю с посланика на Република България в Копенхаген Валентин Порязов на тема историята на спасяването на българските евреи.

По-рано през тази година, експозицията бе открита от министър Младенов по време на неговото посещение в Дания

В изпълнение на една от основните цели в програмата на ДКИ да съдейства за популяризиране на българското културно-историческо наследство  и повишаване степента на информираност на европейската общественост за приноса на България в културно-историческото развитие на Европа, Институтът предостави безвъзмездно копия от експозицията на основни културни организации в Ирландия, Израел и Дания.   

Проектът е реализиран със съдействието на д-р Албена Танева - от Центъра за еврейски изследвания към СУ "Св.Климент Охридски"