НОВИНИ

Първото българско издание на фестивала за документално кино „Един свят”

30/04/08

Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин бе почетен патрон на Международния фестивал за документално кино по човешките права „Един свят”. Първото българско издание на фестивала  се проведе от 7 до 11 май 2008 г. в София.  В Почетния борд на фестивала участват патрона на чешкия фестивал и дългогодишен президент на Чехия Вацлав Хавел, президентът Петър Стоянов, проф. Крикор Азарян, писателят Орхан Памук и др. Организатор на форума са Асоциация Лумена с подкрепата на Чешкия културен център и Посолството на Кралство Белгия в София.

Фестивалът възниква преди 10 години в Чехия с подкрепата на Вацлав Хавел по инициатива на фондация „Човек в опасност”, която популяризира гражданското образование и предоставя помощи за развитие. В момента се провежда в Чехия, Германия, Словакия, САЩ, Полша, Унгария, Босна и Херцеговина и др.  

Изданието на „Един свят” у нас включва селекция от най-добрите филми, представени в рамките на това международно събитие през последните 5 години.

Прожекциите и дискусиите в рамките на форума ще бъдат в Чешкия културен център, Дома на киното, Френския институт, зала "България-Корея" (НДК) и Полския институт. В програмата са включени над 50 прожекции предназначени за деца и възрастни. Филмите са разделени на секции: "Свобода на словото", "Уроци по демокрация", "Женските гласове", "Толерантни, нетолерантни", "Човешко достойнство", " Глобализацията - губещи, победители" и "Филми за ученици".