НОВИНИ

Художествена акция в мода и рисунки “Стъпки от Изтока”

19/05/11

Държавният културен институт и Националнaта художествена aкадемия представиха в Галерия Мисията на 16 май 2011г., художествена акция в мода и рисунки “Стъпки от Изтока” – проект на магистри от Специалност Мода, випуск 2010/2011.
Акцията представлява статична скулптурна композиция от авторски модни силуети, придружена с пърформанс: рисуване на живо в източната калиграфска традиция. Тя е вдъхновена от темата «Китай» на дипломната работа през 2011 г. Стъпки, следи, отпечатъци от идеи по пътеката към свободата на мислене и общуване. Там някъде, нашият западен светоглед среща източната философия и нейното различно чувство за естетика и разбиране за взаимоотношението: тяло - дреха. Пътешествието ни среща с различни състояния: от статичността на скулптурата и архитектурата, през интерпретацията на самите автори, до следите, оставени от тях като артефакти в един хармоничен процес на търсене, намиране и изразяване на себе си. Старите източни традиции са „разказани” през няколко гледни точки чрез изчистване на формите и силуетите в минимализъм, посредством рециклиране и унифициране на дрехите в една съвременна функция, където човекът и облеклото влизат в динамична хармония. Тя е свързана със свобода на тялото и разширяване границите на мисленето, като задава въпроса, дали е необходимо да се търси масова унификация или задълбочено търсене на идентичност?
Изкуството преминава от една форма в друга, маркира пътя на създаване на една творба, нейния живот, символичен край и ново, различно начало. Не съществува понятието „отпадък”, всичко е ценно и подчинено на идеята за хармония и функционалност. Всеки край проправя път към ново начало, всяка мисъл оживява в нов смисъл, всяка идея е красота, разпалваща огъня на креативността и многофункционалността на всеки художествен обект в едно привидно ограничено пространство.
Тази модна акция разполага с няколко различни и взаимодопълващи се изразни средства, които имат за цел да заличат границите между дреха, експозиция, среда, публика като създадат атмосфера на виталност чрез дрехата като “дом на тялото”.
Участват: Василена Върбанова, Жени Ковачева, Деница Димитрова, Ирина Танева, Борислава Горанова, Светозар Стоев
Водещ проекта: Д-р Мариела Гемишева
Водещ катедра Мода: Проф. Греди Ассa

Ключови думи изложби 2011, мода