НОВИНИ

Публикуван е Закон за ратифициране на Споразумението между правителството на Република България и ЮНЕСКО за създаването в София на Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа

31/03/11

На 26 март 2011 година е публикуван е  Законът за ратифициране на Споразумението между правителството на Република България и Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) относно създаването в София (Република България) на Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО (категория 2)
В мотивите за приемането на Закона от 41 Народно събрание се казва: Усилията и успехите на България в областта на опазването на нематериалното културно наследство са получили висока оценка от международната общност. С оглед развитието на този потенциал на национално и на регионално ниво, на 34-та сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО, проведена от 16 октомври до 3 ноември 2007 г. в Париж, България декларира своята готовност на територията на страната ни да се изгради Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство. Създаването в София на Регионален център – категория 2 под егидата на ЮНЕСКО, получи единодушна подкрепа на държавите от Югоизточна Европа на срещата на министрите на културата в Букурещ през 2008 година и на последващите форуми по въпросите на опазване на нематериалното културно наследство. На 25 октомври 2010 година в Париж бе подписано и споразумението между българското правителство и ЮНЕСКО относно създаването в София на Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство.

В споразумението е регламентирана системата на управление на Регионалния център, която включва Общо събрание, Управителен съвет и Секретариат. Правителството на Република България се ангажира да осигури всички ресурси – финансови и непарични – за администрирането и функционирането на центъра, които трябва да бъдат не по-малко от равностойността в левове на 200 000 евро годишно. ЮНЕСКО ще осигурява съдействие под формата на техническа помощ за програмните дейности на центъра.

Разполагането на Регионалния център в София  е признание за страната ни, която вече се е наложила като една от водещите държави в областта на опазване на богатото нематериално наследство на човечеството и е със значим принос за световното културно многообразие.

 

На снимката - кадър от фотоекспозицията на Александър Михайлов  "Традиции", посветена на традационните празници в България