НОВИНИ

ФРАНКОФОНИЯ 2011

22/03/11

Концерт на Софийската филхармония по повод Международния ден на Франкофонията
На 17 март в зала „България” се проведе концерт на Софийската филхармония, посметен на Международния ден на франкофонията. Концертът е под почетния патронаж на министъра на външните работи Николай Младенов и се осъществява със съдействието на Френския институт и Ерсте Груп Иморент - България. Участваха изтъкнатата пианистка Мария Принц и солистите на Виенската филхармония Дитер Флури (флейта), Роберт Наги (виолончело) и Клеменс Хорак (обой).  В програмата бяха включени  "Дон Жуан" от Рихард Щраус, Концерт за флейта, пиано и оркестър от Ервин Шулхов, Концерт за четирима от Оливие Месиен и Валс от Морис Равел. Дирижира Павел Балев.
Дни на Франкофонията в Хелзинки
На 17 март в Международния културен център “Кайса” в Хелзинки българското посолство взе участие в традиционните Дни на Франкофонията, които ще продължат до края на месец март. Дните са организирани от Френския културен център във финландската столица със съдействието на посолствата на държави-членки на Международната организация на Франкофонията, както и представители на френскоговорящи медии и организации. Събитието беше посрещнато с голям интерес и посетено от представители на франкофонската общност, дипломатическия корпус, финландски институции, организации и студенти. Българското посолство представи страната ни с информационни материали с културно-историческа, икономическа и туристическа насоченост на френски език. Посетителите проявиха интерес към въпроси, свързани с българската история и култура, както и възможностите за туризъм у нас.
Дни на Франкофонията във Вашингтон
На 18 март 2011 г. Френският културен център във Вашингтон бе домакин на гала вечерта на Франкофонията – основното събитие в провеждащия се от 2 март – 15 април, 2011 г. Културен фестивал на франкофоните. Щандът на посолството на Република България приветства близо двете хиляди гости на събитието с традиционни български ястия и напитки; каталози на българските археологически, архитектурни и природни богатства; мултимедийна презентация на България като предпочитана туристическа дестинация, двуметрова мартеница и много настроение. Българският щанд бе един от най-посещаваните, а посланикът на Франция във Вашингтон лично изрази благодарност и задоволство от участието на България в ежегодното събитие.
Дни на Франкофонията в Прага
От 10 до 28 март в Прага под патронажа на министъра на външните работи на Чешката република г-н Карел Шварценберг се провеждат Дни на Франкофонията. На 19 март посолството в Прага, съвместно с Българския културен институт участва в програмата на дните с прожекция на предоставения от Държавния културен институт български документален филм „Георги и пеперудите”. Прожекцията беше осъществена във Френския културен институт и на нея присъстваха около 50 души, вкл. Надим Сурати, временно управляващ посолството на Ливан, Оливие Жако, директорът на ФКИ, живущи в Прага българи и чехи. С „чаша вино” и с приветствие към присъствалите на прожекцията се обърна временно управляващия посолството. Г-н Жако изказа удовлетворението си, че тази година българското посолство се е завърнало в програмата на дните на Франкофонията в Прага. 
Дни на Франкофонията в Индия
В Седмицата на Франкофонията в Делхи на 22 март България се представи със съвременния български игрален филм “Прогнозата” на режисьора Зорница София, предоставен с любезното съдействие на Държавния културен институт. Страната ни беше представена също и на 26 март  в рамките на сборна програма от различни държави за отбелязване на международния ден на Франкофонията на откритата сцена на Алианс Франсез с изпълнение на класически индийски танц от г-жа Мая Жалова, изучаваща класически индийски танци в Индия.