НОВИНИ

България и българите в италианската географска книжнина ХІV–ХVІ век

11/03/11

На 14 март от 18.00 часа в галерия «Мисията» към Държавния културен институт се състоя премиера на книгата на д-р Пенка Данова “България и българите в италианската географска книжнина (ХІV–ХVІ век)”.

Акад. Васил Гюзелев представи мащабното изследване, като акцентира върху факта, че Италия е била винаги неразривно свързана с откриването на уникални много важни извори за българската история. Той сподели мнението, че този труд, застъпващ многобройни научни факти и написан по твърде увлекателен начин, е поредното доказателство в тази посока.

Сред гостите на събитието бяха  доц.д-р Александър Костов, Директор на Института за Балканистика към БАН и проф. дфн. Лилия Кирова, дългогодишен ръководител на секция „Културна история на балканските народи” към същия Институт.

В книгата “България и българите в италианската географска книжнина (ХІV–ХVІ век)” с автор д-р Пенка Данова , издание на изд. “Парадигма”, са подбрани, преведени, анализирани и коментирани онези творби или части от произведения, в които са описани земите на българите, техните поселения, бит и ежедневен живот, свързани преди всичко с географската проблематика.

Изследването проследява и пътищата, по които познанията за българите се разпространяват и в други части на Европа – Франция, Англия, империята на Хабсбургите, Полша.